Vožnja pod utjecajem opijata

Znate li kako policija testira vozače na droge? Test je toliko osjetljiv da može reagirati i na sirup za kašalj!

Prisutnost droga u organizmu utvrđuje se analizom krvi i urina, kojom se konkretno utvrdi koja vrsta droge je prisutna.

10:15h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Svi znamo, iako to neki i ne poštuju, da se pod utjecajem alkohola ne smije sjedati za volan. No, koliko i tko točno smije nešto popiti prije vožnje, i što je s drugim opijatima te što uopće spada pod opijate?

U širem smislu pod opijate spadaju sva sredstva koja izazivaju ovisnosti, pa tako i alkohol, droga i pojedine vrste lijekova.

Mladi vozači, oni do navršene 24 godine, moraju vidjeti brojke 0,0 ako im policijski službenik da alkotest. Oni stariji imaju toleranciju do 0,5 promila.

– Za mlade vozače sve iznad 0,0 podliježe sankcijama, a sukladno utvrđenoj koncentraciji slijedi i visina novčane kazne, a eventualno i kazna zatvora. Što se tiče starijih vozača, sve iznad 0,5 je zakonski zabranjeno, a isto tako sankcije ovise o visini koncentracije – objasnila je Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Prisutnost droga u organizmu utvrđuje se analizom krvi i urina, kojom se konkretno utvrdi koja vrsta droge je prisutna. No, prije same analize, postoji i drukčiji test.

– Radimo preliminarni test na droge koji signalizira o kojoj skupini droga se radi, je li to THC, benzoid, amfetamini i slično. Temeljem toga se ide na vađenje krvi i urina i barata se točnim podatkom nakon analize i mišljenja vještaka. Preliminarni testovi vrlo su osjetljivi pa se znalo događati i da reagiraju na drogu kada se radi zapravo samo o nekim sirupima za kašalj, no na detaljnijoj analizi vidi se o čemu je riječ – kaže Mirela Škvorc.

Vozač se nalazi u prekršaju ako u organizmu ima neku od tvari koja se nalazi na službenom popisu psihotropnih tvari, a njega možete pogledati OVDJE.

čitam...
Loading...