izbor

Župan Darko Koren novi je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija: Veliko je to priznanje i čast

Na sjednici se raspravljalo o reformi javne uprave pri čemu je predsjednik Vlade kazao kako je stvorena sinergiju između Vlade RH i županija na razini koja do sada nije bila praksa.

09:23h
0
Foto: HZZ / kckzz.hr
Foto: HZZ / kckzz.hr

Na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija održanoj u ponedjeljak 25. studenog u Zagrebu župan Darko Koren izabran je na mjesto potpredsjednika čime mu je Zajednica povjerila odgovornu funkciju, ali i priznanje za dugogodišnje aktivno sudjelovanje i doprinos u radu Zajednice.

Funkciju predsjednika Hrvatske zajednice županija u novom dvogodišnjem mandatu ponovo će obnašati župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar
uprave Ivan Malenica te župani, zamjenici župana među kojima i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te drugi uzvanici.

Na sjednici se raspravljalo o reformi javne uprave pri čemu je predsjednik Vlade kazao kako je stvorena sinergiju između Vlade RH i županija na razini koja do sada nije bila praksa.

– Kroz praksu susreta članova Vlade i župana svakih šest mjeseci dobivamo razrađenu politiku prisutnosti Vlade diljem Hrvatske i vjerujem da smo uspostavili standard od kojeg nećemo odstupati u budućnosti – rekao je premijer Plenković. Ministar Malenica je dodao kako je bilo potrebno izmijeniti više od 65 zakona kako bi preko dvjesto poslova mogle obavljati županijske administracije.

Foto: HZZ / kckzz.hr
Foto: HZZ / kckzz.hr

– Decentralizacija je proces koji nikada ne prestaje, a cilj joj je efikasna javna uprava – istaknuo je ministar Malenica. Sudionici sastanka zaključno su se složili s predsjednikom Paukom kako je decentralizacija proces koji u svome fokusu uvijek ima građane te kako će se pozitivni učinci reforme za građane osjetiti već u prvoj polovici godine.

– To je prije svega jedno priznanje za naše višegodišnje djelovanje u Zajednici županija, u jednom mehanizmu koji je potreban da bi se jasnije artikulirala sva problematika i naravno, pokušalo naći rješenja s Vladom koja je prihvatila jedan takav način komunikacije i djelovanja posljednjih nekoliko godina. Premijer Plenković uveo je jedan model dva puta godišnjeg sastajanja sa zajednicom, sa svim županima gdje naglašavamo problematiku koja je svima zajednička bez obzira na naše stranačke pripadnosti. Zajednica županija je, rekao bih, cehovsko interesno udruženje koje na neki način rješava probleme cijelog prostora Hrvatske. Trudim se biti aktivan u Zajednici i mislim da smo s našim stručnim službama u tome uspješni. Dosad smo među županijama koje su kandidirale najveći broj točaka dnevnog reda i problema za rasprave na sjednicama našeg izvršnog odbora. Mislim da je to priznanje za cijelu našu Županijsku upravu i za naše pročelnike koji isto tako djeluju u radnim skupinama u okviru Zajednice županija i nakon jednog ciklusa od 10 godina to je jedno veliko priznanje i čast – riječi su župana Korena.

čitam...