histerija oko cijepljenja

Župan Koren: Cijepio sam se bez kamera, a zamislite, Ljubić kao Koprivničanac će se cijepiti u Križevcima i to AstraZenecom

Stožer i župan Koren dali su podršku kampanji Misli na druge-cijepi se.

11:46h
0
Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite održao je u 10.30 konferenciju za medije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić na samome početku je potvrdio da situacija kod nas ide na bolje i zadovoljavajuća je. Zamolio je sugrađane da se ne opuštaju i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje su na snazi.


Župan Koren kazao je da se cijepio prije nekoliko dana, no bez kamera, kako je i najavio. Dožupan Ljubić je pak najavio kako će se cijepiti u Križevcima, i to cjepivom AstraZenece, oko kojeg se vode brojne diskusije je li sigurno za starije od 65 godina.

– Prihvatio sam poziv da se cijepim prilikom cijepljenja opće populacije. Na žalost, sva histerija ovih dana koja je nastala zbog nekih drugih primjera to obezvrjeđuje, no put do pakla je popločen dobrim namjerama, a tako je i kod nas. Rekao sam i prije da ću se cijepiti, no ne pred medijima, učinio sam to kao svoj doprinos, ponukan drugim javnim osobama, nakon ministara, saborskih zastupnika… Ovo što je Ljubić rekao je još jedan paradoks jer sad je bitno tko će s kojim cjepivom na kojem prostoru cijepiti. I sada se već pojavljuju razni dobronamjernici koji sve nastoje politički konotirati, tko će se gdje cijepiti, u Koprivnici ili u Križevcima pa je zamjenik došao na misao da će kao načelnik Stožera cijepiti u Križevcima. Malo smo se i nasmijali, Koprivničanac se cijepi AstraZenecom u Križevcima – rekao je Koren te dodao:

Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Osobe starije životne dobi žele se cijepiti, ali je puno bitnije da se i oni srednje i mlađe dobi cijepe jer su rizičniji prijenosnici virusa. Učinili smo sve do sad savjesno i s dobrim namjerama da doprinesemo završetku te pošasti koja nas je snašla i zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima – kaže Koren.

Dr. Draženka Vadla kao glavni epidemiolog i organizator aktivnosti kazala je kako se u susjednim zemljama situacija s koronavirusom mijenja, pa tako i kod nas.

– Zato su mjere koje se donose vrlo obazrive. U županiji želimo u što kraćem vremenu provesti cijepljenje najugroženijih skupina, a procjepljivanje se nastavlja u skladu sa svim protokolima koje propisuje Ministarstvo zdravstva. U županiji je ukupno cijepljeno oko 2050 osoba, a 1385 osoba se procjepljuju s drugom dozom. Kašnjenje s cijepljenjem postoji zato što su doze koje su bile namijenjene za nas otišle na potresom pogođena područja. Sada je stiglo Modernino i AstraZenikino cjepivo – kazala je.

Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Liječnici smatraju da bi masovna cijepljenja bilo najbolje provoditi po punktovima.

– U Koprivnici smo 6. veljače imali organiziran prvi punkt i cijepljenje je s medicinske i organizacijske strane bilo savršeno. 20. veljače planiramo s 400 doza cjepiva nastojati procijepiti ugrožene skupine. Na žalost, ne možemo sve cijepiti, ali nastojimo procijepiti one dobne skupine koje su nam prioritetne. Proces će potrajati. Prioritetne skupine će se cijepiti i u rujnu, jer uvijek dolaze novi zaposlenici ili korisnici domova. U medicini nije sve matematika, nego se mora sve odraditi u datom trenutku. Naša politika je da sve raspoložive doze potrošimo, smatramo da smo to učinili u našoj županiji – kaže Vadla.

U Koprivničko-križevačkoj županiji do sada su preminule 163 pozitivne osobe.

Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Molimo građanstvo da se poštuju sve prioritetne skupine, no ne možemo ih sada zadovoljiti jer nema dovoljno cjepiva. Sva cjepiva su sigurna i učinkovita, jer tako nalažu Svjetska zdravstvena organizacija i HZJZ. Ono cjepivo koje vam je u datom trenutku na raspolaganju, super je i dobro i učinkovito i daje zaštitu – poručuje dr. Vadla.

Preporuka građanima je, kaže, da budu strpljivi i neka pričekaju još mjesec dana, te vjeruje, da će u ožujku procijepiti sve zainteresirane.

– Veseli nas što broj zainteresiranih za primanje cjepiva raste, trend porasta nas jako veseli. Proces cijepljenja je dugoročni proces i ovu godinu ćemo se baviti samo cijepljenjem jer su to multidozna cjepiva. Ja sam za to da se naši sugrađani cijepe, neovisno koja su cjepiva na raspolaganju. Glavni cilj nam je utrošiti sve do jednog cjepiva – poručuje.

Presica stožera // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić osvrnuo se na stanje na COVID odjelu te organizaciju rada bolnice.

– Imamo 29 covid pozitivnih pacijenata, troje su na respiratoru i  to nas upućuje na upornost držanja epidemioloških mjera. Procijepljeno je više od 60% zaposlenika i akcija Misli na sebe-cijepi se je polučila rezultat: trend cijepljenja raste. Zdravstvene usluge u bolnici se redovito obavljaju. Vraća se u punu funkciju fizikalna medicina, rekonstruiran je bazen. Pretrage se u bolnici obavljaju, a režim ulaska u OB je da se kontroliraju svi ulazi, posjete nisu dozvoljene. Čuvamo sustav i vrlo smo posvećeni tome. No, ne smijemo se opustiti jer su na snazi najsnažnije mjere i moramo biti oprezni i nastojati spriječiti nastanak trećeg vala koji se, nažalost, u Europi događa.

čitam...