ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Župan Koren ne želi preuzeti Opću bolnicu dok se ne definira pitanje duga od 50 milijuna kuna

06:30h
0
Župan Koren // Foto: Goran Generalić
Župan Darko Koren // Foto: Goran Generalić

– Bilo bi dobro da nova Vlada imenuje svoje sanacijske upravitelje i nastavi ozdravljivati sustav, koji po mojem mišljenju treba kompletno resetirati – kaže župan.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren (HSS) neće “samo tako” od države preuzeti Opću bolnicu dr Tomislav Bardek, nakon što je Ministarstvo zdravlja obustavilo postupak sanacije i ustanovu odlučilo vratiti osnivaču. Naime, otvoreno pitanje postojećeg duga od gotovo 50 milijuna kuna išlo bi u paketu s osnivačkim pravima bolnice i upravo taj financijski dodatak problem je koji ne može samo tako opteretiti sve tanji županijski proračun.
Župan je stoga od članova Županijske skupštine zatražio i dobio podršku da s resornim ministarstvom pregovara o modelu rješavanja spomenutog duga koji iz mjeseca u mjesec raste.

– Preuzimanje bolnice proces je koji ćemo morati provesti, no ono što ću u Zagrebu tražiti jamstvo je da zbog preuzimanja duga nećemo imati dublje reprekusije. S obzirom da sad imamo kumulativni obračun svih županijskih ustanova kojima je Županija osnivač, preuzimanjem bolnice naš će proračun narasti, ali isto tako pojavit će se i dug od 50 milijuna, s kojim onda više ne možemo otići u banku po kredit za završetak nekog projekta – upozorio je Koren, te pojasnio da će tražiti da se dug bolnice tretira drugačije od uobičajenih, jer je specifičan.

Damir Felak // Foto: Goran Generalić
Damir Felak // Foto: Goran Generalić

Župan je dodao i kako u ponedjeljak ističe rok za imenovanje novih članova Upravnog vijeća bolnice, koje bi trebalo pokrenuti izbor novog ravnatelja. Rok po svemu sudeći neće ispoštivati jer, kaže, ionako nigdje nije propisano što će biti ako to ne učini. Važnije od smjene trenutne Uprave mu je, navodi, definirati pitanje duga kako bi spasio županijski proračun.

– Bilo bi dobro da nova Vlada imenuje svoje sanacijske upravitelje i nastavi ozdravljivati sustav, koji po mojem mišljenju treba kompletno resetirati.

Mijo Bardek // Foto: Goran Generalić
Mijo Bardek // Foto: Goran Generalić

Jednostavno ne možete na nešto trošiti 10 milijuna kuna jer vas na to prisiljava zakon, a onda za to dobiti osam milijuna. Takvo upravljanje nije provedivo! Na kraju, ako neće biti novaca, morat ćemo smanjiti opseg usluga – zaključio je župan.

Uslijedila je rasprava vijećnika, od kojih je nezavisni Mijo Bardek sanaciju bolnice proglasio uspješnom jer su dugovi sanirani, iako su u međuvremenu su nastali novi, dok je Damir Felak (HDZ) kratko zaključio kako je činjenica da se bolnica Županiji vraća s istim dugom kakav je bio prije tri godine, dokaz da je postupak bio neuspješan.

Sandra Sinjeri // Foto: Goran Generalić
Sandra Sinjeri // Foto: Goran Generalić

– Ono zbog čega je sanacijska upraviteljica Sandra Sinjeri (SDP) imenovana nije izvršeno. Bolnica nam se vraća s istim dugom s kojim smo ju predali Vladi Zorana Milanovića – rekao je Felak.

čitam...
Loading...