KLJUČNI MJESECI

Župan Koren o koronavirusu: Vodeći se solidarnošću, spremni smo prihvatiti bolesnike drugih županija

Govorio je kako je županija među onima s najmanjim brojem evidentiranih oboljelih osoba. Cilj je to održati, dodao je, zbog čega su sljedeći mjeseci ključni. Sve su, nastavio je, podredili tome da bi podaci ostali na minimalnim parametrima.

10:40h
0
Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren obratio se javnosti na današnjoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, a na kojoj je potvrđeno da se odsad i na našem području vrši testiranje PCR dijagnostikom.

– Prisustvovao sam sjednici Stožera. Ne radim to često, posebice u posljednje vrijeme. Stožer, kao i cijeli zdravstveni sustav, obavljaju dobar posao. Ali, smatrao sam kako je danas bitan trenutak kako bismo raspravili o važnim stvarima koje su pred nama. Sljedećih šest mjeseci je ključno, to je razdoblje u kojemu bismo, prema riječima struke, trebali okončati borbu s pandemijom. Taj period treba iskoristiti kako bismo imali što manje posljedica – započeo je Koren.

Govorio je kako je županija među onima s najmanjim brojem evidentiranih oboljelih osoba. Cilj je to održati, dodao je, zbog čega su sljedeći mjeseci ključni. Sve su, nastavio je, podredili tome da bi podaci ostali na minimalnim parametrima.

– Dr. Draženka Vadla glavni je epidemiolog, informirala vas je da smo krenuli s PCR testovima. Uspjeli smo osigurati sve materijalne i kadrovske preduvjete da to danas krene. To ne znači da ćemo danas sve moći testirati, ali započeli smo. Izuzetno je važno, sigurno će doprinijeti našim aktivnostima u borbi protiv pandemije. Vjerujem da će se kroz par tjedana sustav razviti tako da ćemo moći testirati sve uzorke. To ne znači da ćemo sa 140 testiranih uzoraka skočiti na 800. Ne, ali će doprinijeti efikasnosti, brže ćemo reagirati. Glede seroloških testova, ako je 15 posto pozitivnih ne znači da je 15 posto županije pozitivno. To su ciljani uzorci, oni su testirani na temelju informacije, spoznaje da su bili u kontaktu ili preboljeli COVID-19. To je eksperimentalna faza. Kada će se testirati cijela populacija, onda će biti drugačije – kazao je Koren.

Dotaknuo se i izjave župana Varaždinske županije Radimira Čačića prema kojoj su im potrebni respiratori.

– Raspolažemo s adekvatnim kapacitetima da odgovorimo na sve situacije. Slušali smo dramatične vapaje iz Varaždinske županije, kolege župana Radimira Čačića i ravnatelja njihove bolnice. Kazali su da su ostali bez kapaciteta. Vodeći se solidarnošću, spremni smo – iako je riječ o riziku jer se situacija i kod nas može promijeniti – prihvatiti težeg bolesnika iz druge županije, konkretno sada Varaždinske, da bi se spasio život. Nije dobro da kapaciteti stoje u rezervi jer se, recimo, osoba nalazi s druge strane nekog potoka koji je granica županije. Spremni smo pomoći, nadajući se kako sutra neće biti potrebna nama. Ništa, međutim, nije dovoljno ako svaka osoba ne brine dovoljno za sebe. Budimo odgovorni, pridržavajmo se mjera, to je jedini način za sprječavanje širenja virusa – zaključio je Koren.