Ulaganje u obrazovanje

Župan Koren otvorio novu školu u Cirkveni vrijednu 7,5 milijuna kuna

16:51h
0
Župan Darko Koren svečano je otvorio školu u Cirkveni // Foto: Matija Gudlin
Župan Darko Koren svečano je otvorio školu u Cirkveni // Foto: Matija Gudlin

Radost koju danas osjećamo doista je velika. San svih nas se ostvario, a vidimo da se čekanje nagrađuje. Konačno će naši učenici raditi u najboljim uvjetima i moderno opremljenoj sportskoj dvorani i terenima – istaknula je ravnateljica Nevenka Bajsić.

Darko Koren, koprivničko-križevački župan, danas je svečano otvorio Područnu školu Cirkvena.


– Danas je velik dan i svi ste stali u moje srce jer je ono jako veliko. Uz dužnost koju obnašam, ali i osobno, doživio sam ovaj dan kao jedan od svojih vlastitih uspjeha i zahvaljujem svima koji su omogućili da se ovo ostvari – istaknuo je župan.

Nevenka Bajsić, ravnateljica škole, posebne zahvale uputila je županu i cijeloj županiji koja je prepoznala njihove potrebe i učinila sve da se škola izgradi i opremi.

– Radost koju danas osjećamo doista je velika. San svih nas se ostvario, a vidimo da se čekanje nagrađuje. Konačno će naši učenici raditi u najboljim uvjetima i moderno opremljenoj sportskoj dvorani i terenima – istaknula je ona.

Upravo sportskim terenima i opremljenom novom dvoranom oduševljena su i djeca.

– Jako mi je lijepa nova škola i blizu mi je, a najviše mi se sviđa dvorana – istaknuo je Fabijan Sokač, učenik četvrtog razreda.

I Ana Kristić, učenica drugog razreda, jako je zadovoljna novom dvoranom, učionicama i kaže da se veseli ovoj školskoj godini u novoj školi.

Djeca su ta zbog kojih je škola izgrađena, istaknuo je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, i poručio kako je jako dobro što Cirkvena ima puno djece.

– Sva ova mala dječica koja su danas ovdje, jednog dana postat će učenici ove škole – zaključio je Hrg i naglasio da je potrebno boriti se za očuvanje života na selu kako bi sve bilo puno djece te zaželio puno veselja i radosti ovoj školi.

Stara škola izgrađena je prije 130 godina, a izgradnja nove započela je 2014. godine. Radovi su financirani sredstvima županije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Županija je za ovaj projekt izgradnje i opremanja škole namještajem i sportskom opremom uložila 5,9 milijuna kuna, dok je Ministarstvo uložilo 300.000, a iz Fonda je osigurano 1,4 milijuna kuna. Izvođač radova bila je tvrtka Radnik iz Križevaca.

Ova pasivna energetska kuća razreda A, projektirana je za 70 učenika i ima četiri velike učionice te za 17 polaznika male škole za koje je napravljena posebna prostorija. Ovo je jedna od najmodernijih škola koja koristi krovne solarne ćelije za pripremu tople vode, ima toplinsku fasadnu izolaciju i stolariju te pročistač otpadnih i fekalnih voda.

Škola u Cirkveni jedna je od tri županijske kapitalne investicije, uz školu u Legradu i Sokolovcu. Ukupna vrijednost radova svih triju škola, odnosno ovog županijskog ciklusa ulaganja u školstvo, iznosi 35 milijuna kuna.

čitam...