Župan Koren prisustvovao Glavnoj skupštini Instituta regija Europe

10:04h
0

Župan Darko Koren jučer je boravio u austrijskom gradu Linzu gdje se od 18. do 20. rujna održava Glavna skupština Instituta regija Europe (IRE). U sklopu Glavne skupštine prisustvovao je 7. Konferenciji europskih regija i gradova, koja je ove godine održana s temom „Europa 2020. – primjena na regionalnoj i lokalnoj razini“.

Uvodna predavanja na konferenciji održali su potpredsjednik Europske investicijske banke Wilhelm Molterer i austrijski ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner, a teme koje su dominirale u raspravi koja je uslijedila vrlo su aktualne i u Hrvatskoj.

 

„Raspravljalo se o globalnoj ekonomskoj krizi, problematici korištenja EU fondova, ali i decentralizaciji s kojom i regije razvijenih zemalja EU nisu dovoljno zadovoljne. Dio prisutnih osvrnuo se i na upitnost sadašnjih statističkih NUTS 2 regija te njihovog smisla u ovom obliku, jer one administrativno ne funkcioniraju. Rečeno je da bi postojeće administrativne regije, a kod nas su to županije, na još bolji način mogle koristiti sredstva EU fondova da se na njih prebaci težište za pripremu projekata.“opisao je župan Koren dio rasprave i dodao da su ovakva razmišljanja predstavnika europskih regija zanimljiva i u kontekstu aktualne regionalne politike u Hrvatskoj.

Nakon konferencije župan Koren se susreo s predsjednikom IRE Franzom Schausbergerom, s kojim dužnosnici Koprivničko-križevačke županije već duže vrijeme odlično surađuju. Razgovarali su o aktualnim EU projektima naše Županije, te Café d’Europe susretu u zajedničkom projektu „Djetelina s četiri lista“ koji će se krajem studenog ove godine održati u Križevcima. Župan Koren se potom zajedno s predstavnicima drugih hrvatskih županija susreo s hrvatskih veleposlanikom u Austriji Gordanom Bakotom.