Župan Koren priznao: I ja sam nezadovoljan legalizacijom!

15:32h
0
Koprivničko-križevački župan Darko Koren složio se da legalizacija ide presporo // Foto: Koprivnica.net

Proces legalizacije u Koprivničko-križevačkoj županiji teče presporo, u tome su se složili i vladajući i oporba! Na sjednici Županijske skupštine održanoj u srijedu, priznao je to i koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji je otkrio kako nije prihvatio ostavku nadležnog pročelnika.

Oporba okupljena oko SDP-a već je ranije upozorila kako je Koprivničko-križevačka županija od 53 jedinica regionalne i lokalne samouprave na 50 mjestu po učinkovitosti. U zadanom roku riješena su tek 3036 predmeta, dok ih 3804 predmeta službe nisu riješile te su oni izuzeti i Županija za njih nema pravo prihodovati naknadu.

„Neefikasna usluga Županije na ovom području rada direktno oštećuje građane jer im onemogućava ostvarenje prava koja mogu koristiti kao vlasnici legaliziranih objekata. Primjer za to je mogućnost ostvarenja poticaja za energetsku učinkovitost obiteljske kuće. Država daje bespovratna sredstva za ovu svrhu u visini od 40 do 80% ukupne investicije, no za bespovratna sredstva se mogu natjecati vlasnici objekata koji su legalizirani”, istaknuli su oporbenjaci u svom obraćanju javnosti.

U ime kluba vijećnika SDP-HNS-HSLS-HSU odgovor je na pitanje o provedbi legalizacije zatražio Tomislav Babić, koji je upitao koje mjere se planiraju poduzeti kako bi se taj proces ubrzao.

– U pravu ste, slažem se s vama, legalizacija ne ide kako treba. Mi imamo određenih i subjektivnih i objektivnih okolnosti i nitko se ovdje nema namjeru opravdavati za nešto za što je kriv ili odgovoran barem, pa ni ja iako ja sam tu legalizaciju ne mogu sam raditi jer nemam vremena. Ali je činjenica da imamo određenih kadrovskih problema, da to tako kažem, posebice u našoj ispostavi u Đurđevcu – rekao je župan Koren.

Dodao je kako je pročelnik županijskog Odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i prirode Dražen Kozjak ponudio ostavku zbog loših brojki, ali je župan nije prihvatio jer smatra da nije bilo potrebe za takvu mjeru. No, ona će uslijediti ukoliko se trendovi ne budu promijenili.

Stručne službe dobile su rokove u kojima će morati podići razinu učinkovitosti, a tražit će se i novi pomoćnik pročelnika kojem će biti povjereno vođenje ispostave u Đurđevcu.

Inače je prosjek realizacije rješavanja predmeta legalizacije u državi iznad 30 posto. U Županiji taj postotak iznosi 21 posto, u Križevcima 31 posto, a u Đurđevcu samo 10 posto.

Župan Koren u obraćanju članovima Županijske skupštine // Foto: www.kckzz.hr