PROJEKTI I PROGRAMI

Župan Koren rezimirao županijske aktivnosti i suradnju s dosadašnjom Vladom: Od idućeg tjedna ništa neće biti kao dosad

S Ministarstvom demografije i ostalim investitorima pripremaju projekt sigurne kuće vrijedan devet milijuna kuna, dok su od Ministarstva kulture dobili 500 tisuća kuna za dvorac Inkey.

11:45h
0
Darko Sobota, Darko Koren i Ratimir Ljubić // Foto: Marko Dedić

Parlamentarni izbori udaljeni su svega par dana. Održat će se 5. srpnja, što znači da će još uvijek aktualna Vlada doživjeti promjene. Tim je povodom, kako bi rezimirao dosadašnju suradnju, ali i kao dio redovnih izvještaja o aktivnostima Županijske uprave, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren održao konferenciju za novinare.


– Ispred nas je važan period suradnje s Vladom. Od idućeg tjedna ništa neće biti kao dosad, želimo podvući crtu za ono što je iza nas – kazao je Koren.

Prva tema o kojoj je govorio jest projekt izgradnje pet školskih-sportskih dvorana – odnosno, izgradnja četiriju i završetak one u Kalinovcu – vrijedan više od 65 milijuna kuna za koji je, kazao je župan, najbitnija komponenta, a to su financije, osigurana. Rekao je kako je u tijeku javni natječaj za radove na dvorani u Svetom Ivanu Žabnu, dok su natječaji za Kalinovac i Sveti Petar Orehovec pred objavom. Za Kloštar Podravski i Rasinju bit će kroz mjesec dana.

– Ujesen bismo trebali krenuti s radovima na svih pet dvorana. U sljedećih godinu ili nešto dana, nadam se, na raspolaganju ćemo imati nove objekte – izjavio je Koren, spomenuvši projekt Centra kompetentnosti u vezi kojega je jedan ugovor vrijedan 30 milijuna kuna potpisan, a dobili su i poziv za potpisivanje drugoga, jednako vrijednoga dijela, kojim će koprivnička Obrtnička škola te Strukovna škola Đurđevac biti nadograđene.

– Dokazali smo da se uz odgovoran i radišan pristup takvi projekti mogu realizirati – naglasio je te dodao kako to nisu jedini projekti u tijeku, već se rade i drugi na osnovnim i srednjim školama.

Koren: “Uspješno smo surađivali s Vladom. Nikada ne možeš biti potpuno zadovoljan.”

Podsjetio je kako je koprivničko-križevačka Županijska uprava otpočetka godine preuzela funkcije državne uprave, kao i 200-tinjak poslova od kojih se velik dio obavlja na šalterima.

– Nastojimo olakšati procedure kako bi građani obavili što trebaju, a dio toga jest uvođenje kartičnog plaćanja u sklopu digitalizacije javne uprave – tvrdi Koren koji je istaknuo da su uz Međimursku županiju, kao vodeću na tome području, druga županija koja je krenula s digitalizacijom.

Foto: Marko Dedić

Od ostalih aktivnosti, recimo, potpisani su ugovori o sufinanciranju kulturnih i vjerskih programa i zajednica, a posebno je Koren istaknuo kako su, unatoč rebalansu proračuna, pratili rad udruga Domovinskog rata, odgoja i obrazovanja, osoba s invaliditetom i drugih.

– Udruge svojim radom obogaćuju županiju – dodao je Koren.

Poljoprivreda je, pak, nastavio je prvi čovjek županije, izuzetno bitan sektor što su u aktualnoj situaciji, smatra, svi shvatili. Osigurali su pomoć poljoprivrednicima i gospodarstvenicima u iznosu od pet milijuna kuna kroz 12 mjera, pri čemu ga posebno veseli odaziv brojnih mladih poljoprivrednika.

Usto, s Ministarstvom demografije i ostalim investitorima pripremaju projekt sigurne kuće vrijedan devet milijuna kuna, dok su od Ministarstva kulture dobili 500 tisuća kuna za dvorac Inkey.

– Uspješno smo surađivali s Vladom. Nikada ne možeš biti potpuno zadovoljan. U kontekstu cijele države, naša županija relativno je malen prostor. No, ovdje se odvijaju možda najveće investicije u Hrvatskoj, gledamo li po veličini – smatra Koren, navodeći kao primjere izgradnju željeznice koju provodi turska tvrtka te projekt RCGO-a Piškornica.

– Nismo zapostavljeni, premda bismo htjeli da već vozimo brzom cestom. Inače, taj je projekt u fazi koja garantira izgradnju dionice do Vojakovačkog Kloštra. Riječ je o velikom projektu koji iziskuje temeljitu pripremu, ne može se napraviti u kratkome razdoblju, iako su naša očekivanja bila veća. Vjerujem da će se realizirati – zaključio je Koren.

Konferencija su, također, prisustvovali zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, kao i pročelnici odjela.

čitam...