Sastanak s predsjednikom vlade

Župan Koren sastao se s premijerom Plenkovićem: Podravska magistrala, brza cesta i Piškornica su ključni projekti za koje smo dobili podršku

Župan Koren kazao je kako je ideja sastanaka djelovati udruženo i zajednički nastupiti prema Vladi i fondovima EU po uzoru na slavonske županije, kako bi se postigli veći učinci, jer su mnogi projekti takvog karaktera da nadilaze granice županija.

16:30h
0
Foto: PressVlada

Župan Darko Koren jučer se u Banskim dvorima sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Andrej Plenković i osam ministara sastali su se sa županima pet sjevernih županija – županom Darkom Korenom, županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom, županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom.

Cilj sastanka bila je daljnja razrada ključnih projekata s kojima se premijer upoznao u sklopu obilaska hrvatskih županija, a županima je poručio kako je prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske te je, u tom kontekstu, istaknuo važnost izravne i kontinuirane komunikacije sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.

Župani sjevernih županija pohvalili su Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem te smatraju kako bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku pridonijelo daljnjem razvoju tih županija, posebno u smislu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekta. Također, župani su izrazili i zadovoljstvo otvorenom i kontinuiranom suradnjom sa svim ministrima, a razmijenjena su i mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, prvenstveno regionalnoga razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.

Foto: PressVlada

Župan Koren kazao je kako je ideja sastanaka djelovati udruženo i zajednički nastupiti prema Vladi i fondovima EU po uzoru na slavonske županije, kako bi se postigli veći učinci, jer su mnogi projekti takvog karaktera da nadilaze granice županija.

– Jedan od takvih projekata o kojemu sam razgovarao s premijerom Plenkovićem je Podravska magistrala, koji uključuje čak dvije regije, a ujedno je i nacionalni projekt. U planu je projektiranje i izgradnja prometnice koja spaja krajnji istok zemlje s našim sjeverom i sjeverozapadom, od Iloka do Ormoža. Naravno, razgovarali smo i o nastavku gradnje brze ceste od Križevaca preko Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice te o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Zajednički je stav da se projekt Piškornice mora nastaviti jer je izuzetno važan za ovo područje, ali i za cijelu Republiku Hrvatsku, s obzirom na to da je jedan od rijetkih projekata takvih dimenzija spreman za povlačenje sredstava iz europskih fondova. U tome smo tražili podršku resornog ministarstva i Vlade RH, a s novom upravom koju smo postavili vjerujemo kako možemo doći do konačnog cilja i započeti s gradnjom – kazao je župan Koren, dodavši kako je premijeru predstavio i niz manjih projekata, poput razvoja širokopojasnog interneta.

Po završetku sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila je kako će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, koji je dio izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, a koji po prvi put donosi zakonski model usklađivanja prioriteta jedinica lokalne samouprave i nacionalne razine vlasti u razvojnim projektima. Kroz institut razvojnoga sporazuma, u narednim će se mjesecima i sa županima pet sjevernih županija razgovarati o njihovim prioritetima i projektima koji će biti financirani iz europskih fondova. Ministrica je naglasila i kako je u proteklih godinu dana na području sjevernih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju, a ukupna ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na tom području iznose 401 milijun eura.

Foto: PressVlada

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako su župani sjevernih županija upoznati s Konačnim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji će svim županijama u Hrvatskoj donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak, istaknuvši kako su porezna, neporezna i administrativna rasterećenja gospodarstva i građana jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske.

Premijer Plenković najavio je kako će se u prosincu održati 3. sastanak članova Vlade sa svim županima u Šibeniku, koji će biti prilika za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija, a novi sastanak sa županima sjevernih županija planiran je za veljaču sljedeće godine.

Sastanku su još prisustvovali i potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar turizma Gari Cappelli.

čitam...