Kontinuiranim investicijama do ravnomjernog razvoja školstva i obrazovanja na području Koprivničko-križevačke županije

Župan Koren: U posljednjih šest godina u segment školstva i obrazovanja investirali smo preko 55 milijuna kuna i prema tome smo u samom vrhu hrvatskih županija

Županija je i ove godine za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola osigurala četiri milijuna kuna, nastavlja s programima subvencioniranjem prehrane i osiguranja pomoćnika u nastavi, a osmišljen je i program novih kapitalnih ulaganja kroz projekte izgradnje pet školskih sportskih dvorana ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.

19:00h
0
Foto: Jurica Karan

Koprivničko-križevačka županija kontinuirano ulaže u sektor obrazovanja te prema visini investicija, broju programa i projekata koje provodi, spada u sam vrh hrvatskih županija koje osiguravaju najbolje materijalne uvjete za školarce i učenike osnovnih i srednjih škola. Osiguranje adekvatnih uvjeta i ravnomjerni razvoj školstva i obrazovanja na području cijele županije visoko je na listi prioriteta Županijske uprave, a upravo programi i projekti koji se provode omogućavaju učenicima i učiteljima potpuno iskorištavanje potencijala.

Uz brigu za školske objekte i opremu škola te sufinanciranje prehrane za učenike, jedan od najznačajnijih projekata Koprivničko-križevačke županije u sektoru obrazovanja je sufinanciranje troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za što je Županija i ove godine osigurala čak četiri milijuna kuna iz izvornih proračunskih sredstava.

– Naša županija već nekoliko godina ustraje na programu osiguranja jednakih prava svih učenika na srednjoškolsko obrazovanje, među kojima je i sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola čime se izjednačavaju uvjeti za pristup srednjoškolskom obrazovanju svih učenika Koprivničko-križevačke županije, bez obzira na udaljenost od srednjih škola ili ekonomski status domaćinstva iz kojeg dolaze. Poznato je da država osigurava prijevoz učenika osnovnih škola u punom iznosu, a isto tako financira i prijevoz učenika srednjih škola do određenog iznosa gdje razliku pokriva Županija. Konačna cijena za učenike i njihove roditelje tako ostaje na simboličnoj razini. Županija kroz ovaj, ali i brojne druge projekte tradicionalno pomaže u osiguravanju adekvatnih uvjeta za školarce i na to smo izrazito ponosni – naglasio je župan prilikom potpisivanja ugovora kojim će učenicima u velikoj mjeri biti olakšan dolazak u škole pri čemu nije zanemariv ni financijski aspekt i rasterećenje kućnih budžeta.

Županija je osigurala prijevoz za gotovo 1430 učenika koji u školu putuju autobusima te za više od 360 srednjoškolaca koji putuju vlakom. Učenici koji putuju vlakom mjesečnu kartu plaćaju svega 30 kuna, dok će učenici koji koriste autobusni prijevoz za mjesečna kartu izdvajati 50 kuna za relaciju do 10 kilometara, 60 kuna za relaciju do 20 kilometara te 75 kuna za relaciju veću od 20 kilometara.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

– Županija je osigurala četiri milijuna kuna svojih izvornih proračunskih sredstava za sufinanciranje bilo da se radi o autobusnom ili željezničkom prijevozu. Nastojimo maksimalno rasteretiti obiteljske budžete i olakšati roditeljima da barem u segmentu prijevoza ne moraju izdvajati velika sredstva za svoju djecu te na taj način smanje troškove koji nisu mali – napomenuo je župan.

Uskoro kreću kapitalna ulaganja u sportske dvorane vrijednosti 60 milijuna kuna

Županija kao osnivač brine o 18 matičnih osnovnih škola i 43 područne škole te osam srednjih škola i Učeničkom domu Križevci, a svojim programima i kontinuiranim ulaganjem u školsku infrastrukturu brine kako bi oko 7.5 tisuća učenika imalo što bolje uvjete za rad. Tako je ove godine osmišljen i program novih kapitalnih ulaganja kroz projekte izgradnje pet školskih sportskih dvorana ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna koje će se graditi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Učenici osnovnih škola u Kloštru Podravskom, Sv. Petru Orehovec, sv. Ivanu Žabno, Kalinovcu i Rasinji.

– Kontinuirano ulažemo u sektor obrazovanja kroz podizanje materijalnog standarda, a jedan od kapitalnih projekata koji smo zamislili kroz iduće dvije godine je i izgradnja pet sportskih školskih dvorana u suradnji s općinama. Upravo smo u fazi pripreme projekta, intenzivno se radi na prikupljanju potrebne dokumentacije te izradi financijske konstrukcije projekta. Model je usuglašen, a realizirat će se dijelom kroz kreditnu obvezu i vjerujemo da ćemo do kraja godine taj projekt pripremiti kako bi iduće godine mogli početi s gradnjom. Ovo jasno pokazuje naš smjer i mogu s ponosom reći da smo u šest godina uložili preko 55 milijuna kuna vlastitih izvornih prihoda i prema tome spadamo u samom vrh i među najuspješnije hrvatske županije – naglasio je župan.

Osim gradnje novih dvorana u planu je i energetska obnova Područne škole Veliki Poganac, Osnovne škole „prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, Osnovne škole Ferdinandovac te Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno u vrijednosti preko 15 milijuna kuna čime će se kroz ravnomjerni razvoj svima osigurati najbolji materijalni uvjeti. Sve ovo pokazuje veliku brigu Županije za učenike, roditelje, nastavnike i ravnatelje škola, a ona je svake godine sve veća u financijskom smislu na zadovoljstvo svih stanovnika Koprivničko-križevačke županije.

Povećan broj studentskih stipendija, ove akademske godine potporu dobiva 50 studenata

Kao što planom upisa u srednje škole te ulaganjem u infrastrukturu Županija pokušava odgovoriti na potrebe našeg područja, jedan od ključnih ciljeva jest i razvoj visokoškolskih ustanove te pomoć studentima kako bi postali visokoobrazovani i stručni kadar za naše gospodarstvo i poljoprivredu.

Upravo zbog toga Županija treću godinu provodi model stipendiranja kako bi se mladim ljudima dala podrška u visokoškolskom obrazovanju. Sukladno županovim odlukama iz sredstava županijskog Proračuna tako će se dodijeliti pedeset stipendija u visini 700 kuna mjesečno, odnosno 15 stipendija više nego prošle godine čime se nastavlja kontinuirani rast ulaganja Županijske uprave u sustav visokog obrazovanja.

Važno je spomenuti kako jedan od najvažnijih kriterija za dodjelu deficitarnost zanimanja pa će tako studenti koji će aplicirati na natječaj, a studiraju na studijskim programima koji prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje spadaju u deficitarna zanimanja na području županije (studijski sveučilišni programi: medicine, građevinarstva, matematike, fizike, rehabilitacije, logopedije, strojarstva, farmacije, elektrotehnike, stomatologije te stručni studijski programi: građevine, strojarstva i elektrotehnike)  prilikom bodovanja dobivaju dodatne bodove.

Za programe kreditiranja (koje se provodilo 11 godina u suradnji s Podravskom bankom d.d. po kojem i nadalje imamo obveze) i stipendiranja (koje se provodi treću godinu zaredom) izdvaja se 2.6 milijuna kuna godišnje čime Županija stvara jednake šanse za sve one koji žele nastaviti svoje školovanje nakon srednje škole.

Loading...