SOCIJALNA POLITIKA

Župan potpisao sporazume vezane uz programe pomoći u kući starijim osobama

Na području županije djeluju županijski dom u Koprivnici, šest privatnih domova-ustanova, osam privatnih domova pravnih osoba i obrta te 21 privatni obiteljski dom, koji pružaju smještaj za oko 1000 korisnika. 

14:48h
0
Potpisivanje sporazuma Pomoc u kuci
Foto: KCKZZ

U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2020. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

Župan Koren uvodno je naglasio kako je kvalitetna socijalna politika jedan od prioriteta u radu Županijske uprave pri čemu se velika pozornost usmjerava prema skrbi o ranjivim skupinama, a posebno starijim osobama.

– Ove godine obilježavamo 15. godišnjicu od početka provedbe ovih hvalevrijednih projekata kojima u kontinuitetu osiguravamo pomoć za naše najstarije stanovnike te stvaramo uvjete za kvalitetniji i sigurniji život. Od 2006. godine kad smo krenuli s projektima pa sve do danas, Županija je za provedbu osigurala 11.5 milijuna kuna izvornih sredstava, a ove ćemo godine sufinancirati programe s 1.2 milijuna kuna. Važno je istaknuti da su u sklopu programa zaposlene 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba s područja naše županije što je najbolji pokazatelj našeg opredjeljenja za brigu prema starijoj populaciji, naglasio je župan.

Osvrnuo se i na važnost institucionalne skrbi podsjetivši kako na području županije djeluju županijski dom u Koprivnici, šest privatnih domova-ustanova, osam privatnih domova pravnih osoba i obrta te 21 privatni obiteljski dom, koji pružaju smještaj za oko 1000 korisnika.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus zahvalila je Županiji na partnerstvu te je naglasila važnost kontinuiranog provođenja projekta koji traje već 15 godina.

Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako društvena važnost projekata nadilazi financijske okvire te zahvalio Županiji na višegodišnjoj izvrsnoj suradnji.

– Ovi su projekti počeli prije nacionalnog projekta Zaželi i od iznimnog su značaja za stanovništvo križevačkog kraja, kazao je gradonačelnik Rajn.

Načelnik Perok zahvalio je Županiji na suradnji te istaknuo kako je program sufinanciranja rada gerontodomaćica uvelike pomogao stanovnicima koji su u potrebi.

– Ovim smo programom „premostili“ problem koji je izazvao koronavirus i pokazali smo brigu i socijalnu osjetljivost prema našim starijim i nemoćnim osobama. Drago mi je da Županija ustraje u svojim nastojanjima da se svima osiguraju dobri uvjeti za život te što podupire rad naše ustanove „Samarita“ preko koje smo realizirali i druge programe poput programa Zaželi. Uvjeren sam da ćemo zajedno i u budućnosti napraviti još mnogo dobrih stvari koje će bit od velike koristi za naše mještane, rekao je načelnik Perok.

Zahvalama se priključila i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec koja je istaknula zajedništvo i partnerstvo svih dionika kao glavne odrednice uspješnosti projekta.

– Izvaninstitucionalna skrb na području naše županije je u zadnjih 15 godina podignuta na zavidnu razinu i može biti primjer ostalim sredinama kako pomagati starijim žiteljima. Program provodimo s velikom ljubavlju, a rad gerontodomaćica, posebno sada u vrijeme epidemije potvrdio je koliko vole svoj posao i koliko su važne u osiguranju kvalitete života za starije i nemoćne osobe. One su srce našeg programa i bez njih se ne bi moglo kvalitetno provesti usluge, istaknula je Čadavec.

Prisutnima se na kraju obratio i predsjednik Županijske skupštine Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi.

– Mnogi naši žitelji starije životne dobi vrlo teško proživljavaju ova vremena, osjećaju se nesigurno, ponekad i napušteno i stoga je pomoć kakva se pruža kroz ove programe od neprocjenjive važnosti, rekao je Pintar.

Župan je sporazume potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, ujedno i novoizabranom predsjednicom Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.