dječji tjedan

Župan primio dječje gradočelnike pa otkrio da je županija u visokoj fazi priključivanja projektu Županija prijatelj djece

- Djeca su fenomenalna, imaju toliko optimizma, energije, ideja, da smo i mi starije tete s njima neumorne jer nas djeca na neki način guraju.

11:17h
0

Zanimljiv susret održao se danas povodom međunarodnog dječjeg tjedna u prostorijama Koprivničko-križevačke županije. Župana Darka Korena i suradnike posjetila je delegacija dječjih gradskih vijeća i društava naša djeca s područja županije.

Da se u sobi za sastanke očekuje prijem ne baš svakidašnjih gostiju uoči njihovog dolaska otkrile su zdjelice pune čokoladica i bombona.

Župan je ugostio dječju gradonačelnicu Križevaca Ivu Novosel, dječjeg gradonačelnika Koprivnice Gregora Gašparića te zamjenike im Natka Kudljenjaka, Marina Sabola i Josipa Markovića. 

Kako je pred mladim gostima i njihovim voditeljicama pojasnio, smisao i cilj ovih laskavih funkcija koju njegovi gosti nose, nije da oni doista jednog dana budu gradonačelnici i dužnosnici nego da se na trenutak stave u uloge starijih i odgovornih osoba i pokušaju razumjeti poteze koje čine.

– U vašim godinama ne možete baš procesuirati i shvaćati sve što se događa u društvu i zajednicama, ali je sigurno da sve što mi činimo, činom radi vas. Važno je da vi naučite nešto od nas, a i nama je bitno da učimo od vas jer neka dječja promišljanja često puta mogu biti orijentir, zaustaviti nas, dati nam povod za razmišljanje i često pomoći kod odluka i poteza u našem radu – naglasio je župan.

Prema njegovim riječima, Koprivničko-križevačka županija u visokoj je fazi priključivanja projektu županija prijatelj djece, za tu svrhu formiran je i koordinacijski odbor koji se sastoji od niza stručnjaka iz područja zdravlja, obrazovanja. Lani je županijska Skupština usvojila i strategiju županije prijatelja djece za razdoblje do 2022. godine koja detaljno prikazuje sve projekte i aktivnosti kojima se nastoje osigurati približno jednake mogućnosti i prilika za razvoj svoj djeci.

Temeljna uloga županije je obrazovanje.

– Tome smo predani i nastojimo od najmanje dobi to osigurati. Koliko smo uspješni o tom  sude drugi, ali je činjenica da se u ovom trenu dešavaju velike investicije, gradimo dvorane, centar kompetencija, i nastojimo podići osnovu na razinu i materijalni standard kako bi svima bilo ljepše raditi i živjeti – kazao je župan te pobrojao na koji su sve način prisutni u elementima od kojih se sastoji život u županiji, posebice mladih i malih.

Dječji gradonačelnici Novosel i Gašparić pojasnili su koji je bio put do njihovih titula, a nisu krili ni vlastite ambicije da jednog dana postanu dječji župani.

Predsjednica Društva naša djeca Jadranka Lakuš zahvalila je svim volonterima koji su se uključili u obilježavanje dječjeg tjedna te naglasila kako se kroz godinu provode brojne aktivnosti koje govore o tome da djeca imaju pravo odraslima reći što misle.

Koprivnica ima dugu tradiciju izbora za dječjeg gradonačelnika, aktualni dječji gradonačelnik je već peti po redu što je dobar oslonac i jedan od brojnih preduvjeta za dobivanje prestižne titule županija prijatelj djece.

– Djeca su fenomenalna, imaju toliko optimizma, energije, ideja, da smo i mi starije tete s njima neumorne jer nas djeca na neki način guraju…možda tu sad djeluju uplašeno jer im je čudno, ali imaju puno ideja i sigurno mogu i županiji puno ideja prenijeti – poručila je Lakuš te dodala kako je Hrvatska uključena u mrežu europskih gradova prijatelja djece, a koprivnički je projekt ocijenjen kako najozbiljniji.

Danijela Večenaj, predsjednica DND iz Virja pojasnila da je i njena općina prva u županiji koja se bori za ovaj prestižan status te se nadaju kako će ga uskoro i dobiti.

Do spomenutog statusa županija će morati ispuniti brojne uvjete, među kojima i to da 50 posto jedinica lokalne samouprave izabere svoje dječje predstavnike, rečeno je na prijemu.

Iva Novosel, dječja gradonačelnica Križevaca // Foto: Sonja Badalić
Gregor Gašparić peti je dječji gradonačelnik Koprivnice // Foto: Sonja Badalić
Jadranka Lakuš, predsjednica DND Koprivnica // Foto: Sonja Badalić