popis kreće 13. rujna

Župan s ravnateljicom DZS-a dogovarao popis stanovništva, 2011. godine bilo nas je 115.484, čekaju se nove brojke

Popis stanovništva 2021. godine bit će prvi digitalizirani, odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj.

11:33h
0
Zapopisivanjestanovništvaprijavilosekandidata//foto:ilustracija

Popis stanovništva samo što nije počeo, a već smo pisali što će vas sve pitati i što vas nikako ne smiju tražiti.

Povodom toga, župan Darko Koren je zajedno s članicama Županijskog popisnog povjerenstva Melitom Ivančić i Ljubicom Belobrk-Flamaceta u prostorijama Županijske uprave održao sastanak s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković i suradnicima.

S obzirom na to da je župan, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., ujedno i predsjednik Županijskog popisnog povjerenstva, tema sastanka bila je provedba Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

Popis obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Sastanak u Županijskoj upravi // Foto: KCKZZ

Rezultati Popisa, osim za analizu stanja, koriste se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave.

Župan je istaknuo važnost provođenja ovog najopsežnijeg i najsloženijeg statističkog istraživanja, a ravnateljica Brković zahvalila je županu i Županijskom popisnom povjerenstvu na suradnji.

Kao što je naglašeno na sastanku, pozivaju se sugrađani da što više iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja putem elektroničkog sustava e-Građani.

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. godine u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Popis se provodi u dvije faze:

– Od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani

– Od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači terenski obavljaju popisivanje svih onih koji se nisu samostalno popisali, putem osobnog intervjua pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Spomenimo kako je u prošlosti stanovništvo popisano 1991., 2001. i 2011. g., a prvi put je provedeno na području Hrvatske 1857. godine. Popis stanovništva 2021. godine bit će prvi digitalizirani, odnosno prvi e-Popis u Republici Hrvatskoj.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, županija je imala 124.467 stanovnika, prema zadnjem popisu iz 2011. godine bilo nas je 115 584, a koliko će nas manje biti s novim popisom, ostaje za vidjeti.

Više informacija o Popisu stanovništva 2021. godine možete doznati OVDJE.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW