Župani traže od Vlade produljenje roka za odluku o sanaciji bolnica

13:24h
0
Odgovore na sporna pitanja traže i predstavnici naše županije

Hrvatska zajednica županija traži od Ministarstva zdravlja i Ministarstva financija da Vladi upute prijedlog o produljenju roka za odluku o sanacija županijskih bolnica do 15. ožujka, te da se uredbom otklone sve nejasnoće vezane uz ovaj program.

Kako smo jučer pisali, na snazi je Zakon o sanaciji javnih ustanova, prema kojem bi sve županijske bolnice koje bilježe dugovanja do 31. siječnja trebale doći pod kontrolu države. Međutim, mnogi župani, među kojima i naš, ne žele potpisati taj dokumet jer nije poznat program sanacije i upitno je što bi se događalo s tim bolnicama u budućnosti.

Suočeni sa situacijom u kojoj se trenutno nalaze, župani desetak županija i ravnatelji pojedinih županijskih bolnica podržavaju sanaciju bolnica i drugih zdravstvenih ustanova na kojima osnivačka prava imaju županije, no istovremeno ukazuju na manjkavosti, odnosno nedorečenosti Zakona.

S toga su Ministarstvu proslijedili brojna pitanja, među kojima ćemo izdvojiti ona najzanimljivija.

– Kako postupiti u slučaju kada je poslovanje s manjkom prihoda rezultat objektivnih okolnosti na koje uprava i osnivač ne mogu utjecati?
– Odnosi li se taj Zakon i na gubitke nastale jer HZZO-a nije izvršio svoje obveze?
– Kakve su ovlasti osnivača tijekom postupka sanacije?
– Zašto nisu utvrđeni kriteriji za izbor i imenovanje sanacijskog upravitelja i sanacijskog vijeća?
– Kakva je sudbina neuspjelih sanacijskih programa te je li to pretpostavka za pokretanje predstečajnog postupka?
– Koji su kriteriji i mjerila za slučaj odbijanja postupka sanacije od strane Ministarstva zdravlja i Vlade RH?

Župani predlažu da se odluka o odricanju osnivačkih prava donese tek nakon što ministarstvo odgovori na sporna pitanja i predoči sanacijski program te da se u slučajevima gdje ne postoji apsolutno nikakva krivnja županijskih zdravstvenih ustanova za nastala dugovanja, sanacija provede bez oduzimanja osnivačkih prava i posljedica za ravnatelje.

Podsjetimo, koprivnička Opća bolnica trenutno posluje s dugovanjem od 57 milijuna kuna, a župan Koren tvrdi kako su ona nastala prije svega zbog toga što bolnica dobiva puno manje sredstava iz fonda nego što bi trebala.