video sastanak

Županija će osigurati sve uvjete za siguran povratak učenika i profesora u škole, velik dio učenika razred će završiti online

Prema Zaključku Vlade RH najveći broj učenika završit će ovu školsku godinu nastavom na daljinu. U škole bi se prvo trebali vratiti učenici razredne nastave za koje je određen termin 11. svibnja.

10:31h
0

U prostorijama Županijske uprave u srijedu 29. travnja po prvi puta je održana videokonferencija osnivača i ravnatelja srednjih škola Koprivničko-križevačke županije.

Video sastanak s ravnateljima odradili su župan Darko Koren, dožupan Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek. Raspravljalo se o upisu u srednje škole, provođenju državne mature i ostalim aktivnostima.

– Ovaj ćemo kolegij sigurno pamtiti zbog načina na koji se održava, no ovo je dokaz da se može dobro funkcionirati i u izvanrednim okolnostima. Znam da vam nije lako i da je opseg aktivnosti velik jer svjesni smo koliko je teško u ovim prilikama održavati sustav. Dajem punu podršku vašim nastojanjima da ovu specifičnu školsku godinu privedemo kraju na način da ona bude ipak korisna za učenike te nastavnike i sve djelatnike škola. Želim vam uspješan rad u nastavku, vjerujem kako ćemo zajedničkim snagama iz ove krize izaći jači – poručio je župan Koren dodavši sustav kako je sustav obrazovanja dokazao da putem online nastave može vrlo dobro funkcionirati u vrijeme pandemije.

Zamjenik župana Ljubić zahvalio je ravnateljima na trudu i angažmanu kazavši kako je ova školska godina izuzetno izazovna za sve dionike.

– Drago mi je što se uspješno uspostavili online nastavu i da ona dobro funkcionira. Po prvi puta smo se susreli s ovakvim okolnostima i znam da nije bilo lako održavati jedan sasvim drugačiji pristup nastavi, no s obzirom na educirane nastavnike i tehničke mogućnosti mogu reći kako smo zadovoljni angažmanom škola i radom učenika te kako podržavamo sve napore da ova školska godina završi regularno – kazao je zamjenik Ljubić.

Prema Zaključku Vlade RH najveći broj učenika završit će ovu školsku godinu nastavom na daljinu. U škole bi se prvo trebali vratiti učenici razredne nastave za koje je određen termin 11. svibnja. Naime, povratak u škole je u trećoj fazi koja ovisi o provedbi prve dvije stoga, napomenuo je zamjenik Ljubić, stoga treba pričekati i vidjeti hoće li se navedeno i realizirati.

Na sastanku je raspravljano i o temi upisa u srednje škole te je naglašeno kako se trenutno provodi faza planiranja upisnih mjesta za upise u I. razred srednje škole za školsku godinu 2020./2021. S obzirom na nemogućnost klasične promocije upisa u srednje škole, dogovoreni su alternativni oblici promocije putem medijskih platformi koje će u narednom razdoblju provoditi škole i Županijska uprava kako bi učenici i njihovi roditelji imali sve potrebne i relevantne informacije.

Što se tiče održavanje državne mature, na sastanku je istaknuto kako će se ona prema najavama održati od 8. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskog jezika koji je bio predviđen za 16. svibnja. Završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama bi se prema najavama Ministarstva znanosti i obrazovanja trebala početi odvijati od sredine svibnja.

Zamjenik Ljubić kazao je kako se u pogledu provođenja mjera zdravstvene zaštite u školama, očekuju službene upute od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odnosno Stožera civilne zaštite RH i HZJZ. Županijski stožer civilne zaštite, istaknuo je zamjenik Ljubić, za škole je već osigurao dezinficijens, a osigurat će i sva potrebna zaštitna sredstva u skladu s epidemiološkim protokolima koji će odrediti kakva će se zaštitna oprema koristiti u školama.

S obzirom da se za maturante bliži kraj nastave, zamjenik Ljubić je pozvao ravnatelje na dodatan oprez te uputio molbu da se maturantima skrene pozornost na mjere kojima se radi zdravstvene sigurnosti zabranjuju veća okupljanja te nalaže poštivanje pridržavanja uputa socijalnog distanciranja. Spomenimo kako se za idući tjedan planira videokonferencija s ravnateljima osnovnih škola.

čitam...