novost

Županija će sufinancirati izgradnju četiri sportske dvorane s 30 milijuna kuna, dovršit će se i ona u Kalinovcu

Zajedno sa svojim suradnicima župan Koren predstavio je plan izgradnje i dogradnje sportskih dvorana na području naše županije.

13:30h
0
Ilustracija

Županija je zajednos jedinicama lokalne samouprave osmislila program ulaganja u školsku infrastrukturu, izjavio je danas župan Darko Koren. Ono što je posljednjih godina velik problem jest nemogućnost financiranja kapitalnih projekata iz bilo kojeg izvora van samog županijskog proračuna, izuzev projekata energetske obnove.

Županija je posljednjih godina napravila velike pothvate u školstvenoj infrastrukturi, a velika je potreba za sportskim dvoranama. Zajedno sa svojim suradnicima župan Koren predstavio je plan izgradnje i dogradnje sportskih dvorana na području naše županije.

– Napravili smo jedan program s kriterijima koji jasno, precizno i nedvosmisleno izbacuju rješenje. Sve smo to uskladili zajedno s Ministarstvom obrazovanja na sastanku prije mjesec dana. Županija će tako sufinancirati izgradnju sportske dvorane u 50 postotnom iznosu, drugih 50 posto pokriva jedinica lokalne samouprave – kazao je župan.

Radi se o četiri (pet) sportske dvorane koje su prioritet. To je dvorana, odnosno škola u Kloštru Podravskom, u Sv. Ivanu Žabnom, u Sv. Petru Orehovcu i u Rasinji. Ono što su dodali jest peta dvorana, ona u Kalinovcu koja je započeta, a treba ju završiti. Obavljeni su razgovori s načelnicima općina, prezentiran im je projekat.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

– Dva su osnovna kriterija. To je kvadratura dvorana koja mora biti po državnom pedagoškom standardu, ovisno o broju učenika propisana je veličina dvorana. To je veličina od 1440 kvadrata, a drugi kriterij je cijena gradnja koja je izračunata realno, iznosi 1200 eura sa PDV-om po kvadratu. Program predviđa sufinanciranje u iznosu od 50 posto tih projekata, drugih 50 posto sufinancira općina. Ukoliko netko želi više od propisanog, može to napraviti o svom trošku – rekao je župan i dodao kako će se za tu potrebu Županija zadužiti u iznosu od 30 milijuna kuna.

Od pet dvorana koje žele izgraditi – svaka ima svoju posebnost, svaka je svoja priča. Općine će same snositi troškove održavanja jer Županija to jednostavno ne smije i ne može, pojasnio je Koren. Također, dodao je da je obećanje Ministarstva da će pomoći u opremanju objekata, predviđa se da će to biti dodatnih milijun kuna.

Sad kreće riješavanje potrebne dokumentacije, Županija ovaj projekt planira u idućoj proračunskoj godini, a po završetku gradnje dvorane nositelj će prenijeti dvoranu na upravljanje školama.

Kad je u pitanju Obrtnička škola u Koprivnici, od nje biti neće ništa. Preskupo je to ulaganje i nije pronađen model za novu školu.

čitam...
Loading...