županijska skupština

Županija donijela proračun od 828 milijuna, bolnica je u gubitku 63 milijuna. Lacković rekao Korenu da je uspavan, župan mu uzvratio da je najlakše po nekome pljuvati

Planirani gubitak koji će se prenijeti na sljedeću godinu iznosi 63 milijuna kuna. Najveći dio odnosi se na Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek.

20:09h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

U koprivničkom Domu mladih danas je održana 22. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Uzevši u obzir epidemiološke mjere, osigurani su tehnički uvjeti za eventualno elektronsko održavanje te je dopunjen Poslovnik kako bi se članovima koji zbog zdravstvenog stanja ili mjere izolacije ne bi fizički mogli prisustvovati omogućio nesmetan rad. Sjednicu se moglo pratiti putem YouTube kanala Koprivničko-križevačke županije.


Glavna tema bio je proračun. Prva točka, od ukupno 24, bio je rebalans proračuna za 2020., njegove izmjene i dopune, druga je odluka o proračunu za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. godinu, a treća odluka o izvršavanju istoga za 2021.

– Pred vama su druge izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu. Proljetos smo to učinili kada nas je zatekla pandemija. Situacija je zahtijevala redizajn programa i proračuna – rekao je župan Darko Koren.

Naveo je kako je došlo do smanjenja izvornog proračuna za 2020. godinu u iznosu od 31,5 milijuna kuna. Time je novi iznos za tekuću godinu 674 milijuna kuna. Ukupni rashodi smanjeni su za 31,6 milijuna kuna i iznose 686 milijuna kuna.

Između ostaloga, u dva sata dugoj raspravi o proračunu, Koren je kazao kako su povećali rashode za vatrogasnu zajednicu. Tako su, naglasio je, vratili ono što su uzeli i što je izazvalo nezadovoljstvo vatrogasnog sustava. Također, istaknuo je da je Županija iz svojih sredstava osigurala tri milijuna kuna za rashode bolnice.

Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Dio sredstava za pet dvorana iskoristili smo ove godine. Najveći dio, vjerujem, iskoristit ćemo u sljedećoj – kazao je župan, dodavši da se gradi u Svetom Ivanu Žabnu te završava u Kalinovcu, zatim da će u Svetom Petru Orehovcu krenuti idući tjedan, a do kraja godine planiraju početi i u Kloštru Podravskom te Rasinji. Tu je i smanjenje iznosa u projektu Centra kompetencija – izdvojio je Koren.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković, predstavnik jedne od nezavisnih lista, istaknuo je kako se 2,8 milijuna kuna od prijevoza za srednjoškolce, što nije iskorišteno zbog pandemije, mogla iskoristiti za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu matičnih i područnih škola kojima županija upravlja kako bi bile spremne za povlačenje sredstava vezanih uz COVID najavljenih za sljedeću godinu.

– Ovo je dokaz uspavanosti i lijenosti Županijske uprave. Ona želi arbitrarno odlučivati tko će dobiti dvorane. Sve se to moglo potencijalno financirati iz COVID sredstava. Ako to nismo znali kada se išlo u smjeru izgradnje dvorana, sada bi se trebalo znati da su velika sredstva dostupna. Podržavam sve projekte. U Podravskim Sesvetama je škola s katastrofalnom ovojnicom. Ono što ste napravili jednima, mogli ste i drugima. Ovakav rebalans nećemo podržati. Mislimo da je ovo slijed lošeg vođenja županije – kazao je Lacković.

Zastupnicima je izmjerena temperatura // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koren je odgovorio kako ne misli da su Lackovićevi navodi točni.

– Potpuno sam budan. Dapače, mogu misliti da ste se vi uspavali tijekom ljeta i jeseni. Sad ste se probudili. Imamo bazu projekata energetske učinkovitosti, pripremamo i projekte van pet školskih sportskih dvorana. Napravili smo to po kriterijima koje ni vi ne biste napravili kao gotovo idealan političar. Takvih projekata neće biti lišene ni druge sredine kada se stvore uvjeti – odgovorio je Koren, dodavši kako je prisustvovao sastanku s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak te su s PORA-om, tvrdi, pripremili više od 200 projekata za tzv. COVID fond.

Predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar morao je smirivati blagi sukob Korena i Lackovića.

Željko Pintar // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Nemam problema diskutirati na drugoj razini. Župane, uspavali ste Županijsku upravu. Župan želi biti ciničan i uvredljiv. Obnovili ste dvije škole. Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska obnovile su sve škole, u Varaždinskoj već rade nove. Kada idete ad hominem, morat ću vam vratiti. Molim predsjednika skupštine da upozori župana – zatražio je Lacković.

U novoj Korenovoj reakciji rečeno je kako je najlakše po nekome pljuvati i kritizirati bez osnove. Naglasio je podatak koji mu je iznijela ministrica za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a prema kojemu je od pet županije sjeverozapadne Hrvatske u Koprivničko-križevačku stiglo najviše europskog novca – 2,8 milijarde kuna, dok je u Varaždinsku kao drugu 2,5 milijardi kuna.

– Potrudit ću se da se ne nadmećemo u nekorektnosti. Prihvaćam uputu i ne želim se spuštati na takvu razinu – zaključio je taj dio župan.

Prvi dio prve točke sjednice – izmjene i dopune proračuna – prihvaćena je s 29 glasa za, pet protiv i dva suzdržana.

Tim 2 hitne medicinske službe u Đurđevcu ponovno je bio velika tema

U sklopu prve točke, pa i u nastavku sjednice, govorilo se o timu 2 hitne medicinske službe u Đurđevcu. Lacković smatra kako ga se moglo uvesti.

Željko Lacković // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Jedna trećina naše županije, grad i sedam općina, nema istu pokrivenost hitnom službom. Pola Podravine nema službu koja se financira kao nadstandard u Križevcima i okolnim općinama. Neki moraju čekati svoj red, a drugi će ga dobiti bez jasnog kriterija. Apeliram na sve predstavnike da imaju sliku kako moramo biti jednaki u svim situacijama pa tako i glede dostupnosti hitne medicinske službe – govorio je Lacković, na što mu je Koren odgovorio.

– Neću se na to osvrtati, rješenje datira iz doba kad je gospodin Lacković bio saborski zastupnik. Govorio je da je riješeno s ministrom Kujundžićem. Imamo izvješće koje ukazuje da je ta vrsta skrbi ovoga trenutka adekvatna. Naravno, svi bi željeli imati nadstandard. Ministarstvo zdravstva 14. rujna zatražili smo zahtjev za donošenjem nove mreže hitne medicine. Očekujemo odgovor ministra Beroša, teško je reći hoće li biti pozitivan ili negativan – rekao je župan.

Drugi Lackovićev amandman odnosio se na osiguravanje novca za izradu projektne dokumentacije za brzu podravsku magistralu koja prolazi našom županijom u dužini 54 kilometra. Traži poticanje Hrvatskih cesta kako bi mjesta dobila svoje zaobilaznice. Taj prijedlog, prema Korenu, nije prihvatljiv jer je riječ o projektu Hrvatskih cesta te nije praksa da županije izrađuju dokumentaciju. S time se, potom, Lacković još jednom nije složio.

Za Lackovićev amandman o timu 2 hitne medicine 11 zastupnika glasalo je za, čime isti nije prošao. Isti je rezultat bio za drugi amandman u vezi ceste.

Dejan Kutičić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Dodajmo kako je zastupnik Dejan Kutičić, u kontekstu prvoga Lackovićeva amandmana, tvrdio kako na tjednoj bazi čuje izjave građana koji čekaju pred vratima đurđevačke hitne dok je ona na terenu. Stoga, napominje kako je drugi tim potreban.

– Svakoga tko mi se požali mogao bih uputiti na župana. Suočeni smo s pandemijom, kako možemo govoriti da imamo adekvatnu medicinsku skrb? – pitao je Kutičić.

Proračun za 2021. godinu u konačnici je donesen potrebnim brojem glasova

Druga točka odnosila se na donošenje proračuna za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. godinu. Planirani gubitak koji će se prenijeti na sljedeću godinu iznosi 63 milijuna kuna. Najveći dio odnosi se na Opću bolnicu dr. Tomislav Bardek. Točnije, gubitak se za ovu godinu procjenjuje na 98 milijuna kuna, ali zbog procijenjenih viškova ostalih proračunskih korisnika, koji ga umanjuju, konsolidirani gubitak procijenjen je na 63 milijuna. Plan je pokriti ga kroz sljedeće tri godine. Pritom bi se 2021. umanjio za 9,5 milijuna kuna, 2022. za 24 milijuna kuna, a 2023. za 29,4 milijuna kuna. Ukupni proračun za 2021. godinu planiran je u iznosu od 828.840.000 kuna. Projekcije za 2022. i 2023. godinu si 703, odnosno 718 milijuna kuna. Temelj razlike, rekao je župan, u sljedećoj godini su projekti dvorana i Centra kompetentnosti.

– Rashodi i izdaci u 2021. godini predviđeni su u iznosu od 819 milijuna kuna, a za 2022. i 2023. godinu 679, odnosno 689 milijuna kuna. Prihodi od poslovanja iznose 797 milijuna kuna, dok primici od financijske imovine i zaduživanja iznose 31.5 milijuna kuna što se odnosi na kredite za dvorane, odnosno preostali iznos koji u sveukupnom kreditnom aranžmanu nije realiziran ove godine. U okviru prihoda od poslovanja, decentralizirana sredstva iznose 50,8 milijuna kuna dok kod projekata koji će se sufinancirati sredstvima  iz europskih fondova imamo 96 milijuna kuna. Što se tiče pomoći iz nenadležnog proračuna planirani iznos je 220 milijuna kuna, dok kod prihoda od imovine je planirano 11.8 milijuna kuna – pojasnio je župan.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista podnio je šest amandmana. Govorili su o o poticajima za otvaranje ruralnih smještajnih objekata, sufinanciranje prijevoza učenika koji pohađaju škole u drugim županijama – a koji su, prema prijedlogu, oštećeni – zatim sufinanciranje izgradnje staračkih domova u Đurđevcu i Križevcima, namjenu sredstava za poljoprivrednike pri prijavama za potpore, dvorac Inkey u Rasinji te za poticanje izgradnje gospodarskih građevina sufinanciranjem glavnih građevinskih projekata javnog i privatnog sektora.

Iako su amandmani odbijeni, Koren je kazao kako su konstruktivni, a dio njih bit će izvršen kroz druge programe i planove županije, tvrdi. Primjerice, spomenuo je kako planiraju namijeniti sredstva za pružatelje usluga smještajnih objekata. Postoji, također, i nekoliko opcija za financiranje prijevoza učenika, o čemu se govorilo u amandmanu SDP-a i laburista.

– U četiri prijašnja proračuna SDP i Laburisti donijeli su 31 amandman. Odnosili su se na

Marija Vukobratović // Foto: Koprivničko-križevačka županija

mnogo toga. Na primjer, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza ili pomoć poljoprivrednicima. Bilo ih je puno. Nijedan nije prihvaćen, to je valjda normalno. Vjerojatno bismo i mi tako postupili. No, ne mogu vjerovati da se baš o nijednom nije raspravljalo da se uvrsti. Ovo je zadnji proračun koji donosimo. Poput ostalih, kopija je u mnogim dijelovima. Želim reći da ga nećemo prihvatiti – kazala je Marija Vukobratović, zastupnica SDP-a.

Lacković je, glede proračuna, kazao kako u njemu nema značajnijih projekata koji iziskuju povlačenje EU sredstava.

– Proračun pokazuje kakve su namjere, želje i volja za upravljanjem županijom onoga tko ga predlaže. Može li se bolje, može. Može li pravednije? Može. Tamo gdje vi postignete deal, tamo usmjeravate sredstva. To se dobro vidi kako vam smeta pola Podravine. Spominjete Đurđevac kako biste mi suzili prostoru. U pitanju je trećina administrativnih jedinica, vi kroz proračun šaljete političku poruku. Ovakvim proračunom zakidate velik bazen ljudi. Uzimate im novac za nešto što je vaše. Ovakav proračun nećemo podržati. Smatramo ga neprijateljskim prema polovici Podravine – rekao je, između ostaloga, Lacković.

Siniša Pavlović // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Načelnik općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović zadovoljan je što će njegovo mjesto dobiti dvoranu te je zahvalio Korenu.

Damir Felak (HDZ) došao je za govornicu, potvrdivši Lackovićeve riječi da se proračunom šalje poruka.

– Ovim se šalje poruka da Županija vodi brigu o ravnomjernom razvoju. Nastoji se nastaviti s programom kako se radilo u proteklom razdoblju. Možda je gospodin Lacković nespretno govorio o COVID sredstvima. Kada smo donosili proračun, nitko se nije nadao pandemiji. Mislim da su udružena sredstva Županije i općina puno bolji način za izgradnju. Modeli su različiti, a dvorane su u brojnim općinama napravljene. Bit će to učinjeno i u mjestima koja ih nemaju, a imaju potrebu. Koalicija stranaka, vjerujem, nastavit će brinuti o razvoju cijele županije i neće je dijeliti na krajeve. Nastojat ćemo napraviti da svi građani imaju koliko-toliko jednake uvjete. Proračun nije savršen, uvijek se dorađuje. Ako ćemo na raspolaganju imati dodatna europska  sredstva, odlično – izjavio je Felak, na što je Lacković istaknuo kako ne vjeruje da je rekao kako je riječ o ravnomjernoj podjeli.

Damir Felak // Foto: Koprivničko-križevačka županija

U kontekstu obrazovanja, Koren je još dodao kako ne mogu sve riješiti u istome trenutku, navevši planove prema kojima, primjerice, žele izgraditi dvoranu u Hlebinama ili novu školu s dvoranom u Koprivničkom Ivancu.

U konačnici, proračun je na glasanju prošao s 28 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim.

Sjednici su bila prisutna 34 člana, što znači da je skupština mogla pravovaljano donositi zaključke.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Siniša Pavlović // Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija

čitam...