sve u svrhu zadržavanja istih

Županija liječnicima osigurava još povoljnije kamate na stambene kredite, novost su i dežurstva obiteljskih doktora

Spremni smo krenuti u realizaciju ove mjere, čekamo samo da se o tome izjasni i Hrvatska liječnička komora s kojom smo u stalnom kontaktu, rekao je Koren.

11:00h
0
Ilustracija // Foto: ingimage.com
Ilustracija // Foto: ingimage.com

Župan Darko Koren predstavio je jučer i novu mjeru iz područja zdravstva. Radi se o subvencioniranju stambenih kredita liječnicima, a sve u cilju zadržavanja istih na području županije.

Obavljena su i dva sastanka s Hrvatskom liječničkom komorom koja u županiji ima i svoju ispostavu i u suglasju s njima napravljena je jedna baza podataka koja daje brojku od oko 220 liječnika u županiji. Njih 40-ak izrazilo je interes za korištenje moogućnosti subvencija kamate na stambene kredite, kao i u dijelu zatvaranja postojećih kredita s ovim povoljnijim.

– U kontaktu smo i suglasju i s bankama, spremni smo na taj već subvencionirani kredit od banke dati dodatnu subveniju od dodatnih 1,5 posto tijekom prvih sedam godina otplate. U nekim izračunima govori se da bi cijena tog kredita za liječnička bila od 0,6 do 0,8 posto. To je najpovoljnije što može – kazao je župan i dodao da se radi o kreditima koji su namijenjeni za kupnju kuće, stana, adaptaciju postojeće nekretnine ili refinanciranje već postojećeg stambenog kredita u otplati.

– Spremni smo krenuti u realizaciju ove mjere, čekamo samo da se o tome izjasni i Hrvatska liječnička komora s kojom smo u stalnom kontaktu – rekao je Koren i osvrnuo se na činjenicu da je Koprivničko-križevačka županija prva u Hrvatskoj predložila ovakav koncept koji su preuzele i Bjelovarsko-bilogorska te Varaždinska županija.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić je izvijestio o zaključcima sa nedavno održanog sastanka u Ministarstvu zdravstva na temu provedbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu Primarne zdravstvene zaštite. Kako je kazao, Koprivničko-križevačka županija je do sada odradila velik dio obaveza pa su tako donesene – odluka o funkcionalnoj integraciji županijskih zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine, odluka o postotku liječnika koji će ostati u sustavu Doma zdravlja, odluka o kriterijima za cijenu najma poslovnih prostora u Domu zdravlja te odluka o punktovima na kojima će biti organizirano posebno dežurstvo liječnika.

– U odnosu na druge županije možemo se pohvaliti kako smo daleko otišli u ispunjavanju naših obaveza te smo sve odradili. Naše zdravstvene ustanove su morale provesti određene odluke što su uspješno i učinile, a važno je naglasiti kako je Koprivničko-križevačka županija jedina u Hrvatskoj čiji su liječnici koncesionari u Ministarstvu zdravstva potpisali ugovore za prelazak iz koncesije u sustav ordinacije. Tako će četiri liječnika iz županijskog Doma zdravlja od sada imati svoje ordinacije. Osim toga odredili smo i cijene za najam prostora u županijskom Domu zdravlja, a novost je da će u rujnu u Đurđevcu i Križevcima krenuti posebna dežurstva liječnika obiteljske medicine subotom popodne, nedjeljom i praznicima koji će rješavati pacijente koji ne spadaju u hitne slučajeve. Time ćemo rasteretiti našu hitnu medicinu jer statistika pokazuje da 80 posto pacijenata koji dolaze spada u slučajeve koji nisu za hitnu obradu – pojasnio je zamjenik Ljubić.

čitam...
Loading...