povlačenje sredstava

Županija s partnerima priprema 290 projekata vrijednih 2,5 milijardi kuna

13:58h
0
Projekti // Foto: Matija Gudlin
Projekti // Foto: Matija Gudlin

Koprivničko-križevačka županija uspješno je prijavila 20 projekata preko INTERREG programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2016. ukupne vrijednosti nešto više od 9,5 milijuna eura.

Radi se o projektima iz područja turizma, suradnje i obrazovanja. Partner na projektima bila im je i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.


– Radili smo na promidžbi i informiranju te smo pružili stručnu pomoć. Vrlo intenzivno se radilo i interes je bio velik. Bez dobre suradnje s partnerima nema projekata jer se radi o kompleksnom procesu koji zahtijeva međusobno povjerenje i dobru koordinaciju – rekla je Melita Birčić, ravnateljica PORA-a.

Usto, Županija je jedna od najaktivnijih članica u Savezu Alpe Jadran iz kojega je od 2014. do 2016. godine privučeno gotovo 34.000 eura.

– I ti mali programi su nam vrlo važni jer imaju jedan drugačiji kolateralni benefeit osim onog novčanog – rekao je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Dodao je kako osim ovih programa Županija radi na povlačenju novca iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pa je tako za 10 projekata sa županijskog područja odobreno 2,1 milijun kuna.

– Županija i jedinice lokalne samouprave pripremaju 290 projekata ukupne vrijednosti preko 2,5 milijardi kuna kojima će aplicirati na fondove EU, a za njih 69 već su ishođene i građevinske dozvole – objasnio je Koren.

S druge strane, jedan od projekata koji se trenutno provodi, a na kojem uz Županiju sudjeluju PORA i neke škole kojima je Županija osnivač, je Prilika za sve.

– S provedbom smo započeli u rujnu prošle godine, a cilj je pružiti stručnu podršku učenicima s teškoćama u razvoju za ravnopravno uključivanje u rad i obrazovni sustav. Projektom čija je ukupna vrijednost gotovo 2 milijuna kuna osigurana su 39 pomoćnika za 77 učenika – zaključio je Koren.

Dodao je kako se na projektima intenzivno radi, ali i da uvijek postoji prostor da se bude još bolji.

čitam...