Županija nastavlja s ulaganjima u obrazovanje

Županija uložila čak 10,5 milijuna za uređenje škola uoči početka školske godine, Koren: Obrazovanje je temelj svakog uspješnog društva

Županija će i nadalje svojim projektima, investicijama i aktivnostima poticati i osiguravati razvoj i jednakost obrazovnog sustava. Sretan i uspješan početak nove školske godine svima je poželio župan Darko Koren.

16:00h
0
Darko Koren sa suradnicima pred školom u Virju

Kako bi učenici i zaposlenici škola imali što bolje i ljepše uvjete za nastavu, tijekom ljetnih mjeseci u matičnim i područnim školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, u sklopu redovnog održavanja, odrađuju se radovi ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

U OŠ Ferdinandovac radi se na zamjeni poda dvorane, dok je u OŠ Koprivnički Ivanec u tijeku adaptacija prostora za arhivu i sanacija fasade zgrade. U OŠ Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka bit će asfaltiran novi sloj na školskom igralištu, u Svetom Petru Orehovcu asfaltirat će se parkiralište, a u OŠ Kalnik promijenjen je dio stolarije, i to u informatičkoj učionici, sanitarnom čvoru i kabinetu tjelesnog. U OŠ Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec uređen je prilaz školi i postavljeni su tlakavci, u OŠ Kloštar Podravski sanirat će se parket, dok su u OŠ Gola obavljeni radovi na rekonstrukciji grijanja u suradnji s Općinom.

Što se tiče područnih škola, suvremenije grijanje imat će i PŠ Crnec u Novom Virju, koja djeluje u sklopu OŠ Ferdinandovac, gdje će se učenici i zaposlenici, umjesto na drva, grijati na plin, a centralno grijanje postavit će se i u PŠ Veliki Poganac, koja se nalazi u sklopu OŠ Andrije Palmovića Rasinja, gdje je u sufinanciranju sudjelovalo i Srpsko narodno vijeće. U PŠ Koprivnički Ivanec radi se na sanaciji dijela krovišta, u PŠ Prugovac, koja se nalazi u sklopu OŠ Kloštar Podravski, zamijenjena je stolarija na istočnoj strani, dok se u PŠ Podravske Sesvete radi na sanaciji parketa. U PŠ Kutnjak, koja djeluje u sklopu OŠ Legrad, zamijenit će se krovište, a u područnim školama Mala Mučna i Veliki Botinovec, u sastavu OŠ Sokolovac, zamijenjeni su prozori.

Obnova škole u Drnju

Planiranom dinamikom provode se i gotovo 9 milijuna kuna vrijedni projekti energetske obnove zgrada OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje i OŠ Frana Koncelaka Drnje. U obje se škole izvode energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, rasvjeta se zamjenjuje učinkovitijom, obnavljaju se kotlovnica i grijača tijela te su postavljeni sunčani kolektori za zagrijavanje potrošne tople vode. Nositelj oba projekta je Županija, a cilj je osigurati bolje uvjete rada, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U obje se škole planira na grijanju postići ušteda od 70 posto.

Osim što se kontinuirano poboljšavaju materijalni uvjeti u školama, Županija nastavlja i sa sufinanciranjem prijevoza učenika, te s projektima pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, besplatne školske prehrane za učenike slabijeg imovnog stanja te Školske sheme, odnosno besplatnih obroka svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za školarce. Ove školske godine bit će osigurano 58 pomoćnika u nastavi za 67 djece s teškoćama u razvoju, a raspisani su i novi pozivi za osiguravanje školske prehrane i Školsku shemu, za koje su škole iskazale velik interes.

Obilazak škole u Ferdinandovcu

Županija je, prema Mreži školskih ustanova, osnivač 18 osnovnih škola koje imaju 43 područne škole, osam srednjih škola te jednog učeničkog doma.

Prema podatcima Državnog ureda za reviziju o provedenoj reviziji učinkovitosti kapitalnih ulaganja u osnovne i srednje škole na području Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2014. do 2016. godine, Županija je, obzirom na broj škola kojima je osnivač, imala najveća ulaganja. Ukupni rashodi za kapitalna ulaganja u osnovne i srednje škole te Učenički dom iznose 38,5 milijuna kuna, od čega je Županija iz vlastitih proračunskih sredstava tijekom te tri godine izdvojila čak 23,3 milijuna kuna.

U osnovne škole na području Županije, prema dostupnim podatcima, ide 8.809 učenika, po prvi put će u školske klupe sjesti 1.045 učenika, a konačan se broj učenika osnovnih i srednjih škola očekuje oko 15. rujna.

Uoči početka nove školske godine, župan Darko Koren je poručio: „Svim učenicima, učiteljima i roditeljima želim uspješno savladavanje izazova koji su pred Vama, mnogo znanja, novih iskustava i prijateljstava, a sve začinjeno radošću, veseljem i smijehom. Obrazovanje je temelj svakog uspješnog društva te prioritet djelovanja i ulaganja Koprivničko-križevačke županije, koja će i nadalje svojim projektima, investicijama i aktivnostima poticati i osiguravati razvoj i jednakost obrazovnog sustava. Sretan i uspješan početak nove školske godine“.

Sastanak s ravnateljima o projektima