Županije se ipak neće ukidati // Ministar Grčić: Pet hrvatskih regija imalo bi partnerski odnos

12:08h
0
Sastanak župana s ministrom Grčićem

Županije se neće ukidati, rezime je to današnjeg sastanka Branka Grčića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije s predstavnicima županija.

Župani i ministar zajednički su razmotrili nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju te apelirali na veće uključivanje županija kao ravnopravnih partnera u kreiranju zakona koji su bitni za djelovanje županija, gradova i općina te privlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Ministar je tom prilikom istaknuo kako novi prijedlog zakona, odnosno podjela Hrvatske na pet regija, neće promijeniti dosadašnji ustroj županija, koje ostaju u istome obliku. Cilj je bio samo povezati županije koje jedna drugoj gravitiraju kako bi lakše realizirale zajedničke razvojne prioritete.

Župan Darko Koren istaknuo je kako je riječ o razumnom razvoju situacije.
– Zar je uopće netko vjerovao da će županije biti ukinute? – kazao je Koren, dodajući kako je bila riječ o pogrešnom tumačenju podjele na cjeline.

Podsjetimo, upravo je Hrvatska zajednica županija prva podigla glas protiv možebitne podjele Hrvatske na pet regija i ukidanje županija, istaknuvši važnost i funkcije koju županije obavljaju na dobrobit svih njenih stanovnika.