Energetska obnova

Županiji prihvaćena dva projekta ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna

Cilj energetske obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

13:47h
0
Vizualizacija Virje // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevačka županija prijavila je dva projekta energetske obnove škola, OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje te OŠ Frana Koncelaka Drnje.


Na Poziv Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020. te je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost primila obavijest o rezultatima faze 2 postupka dodjele bespovratnih sredstava, a projekti su predloženi za sufinanciranje.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta energetske obnove OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara Virje iznose 5 900 078 kuna, od čega će se 60 posto, odnosno oko 3.6 milijuna kuna sufinancirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupni troškovi projekta OŠ Fran Koncelak Drnje iznose 2 664 294 kuna, od čega će se također 60 posto sufinancirati sredstvima Fonda za regionalni razvoj, što iznosi 1.6 milijuna kuna.

Preostalih 40% vrijednosti projekta treba osigurati prijavitelj, a Županija će projekte kandidirati na natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, odakle može povući 80 posto vrijednosti vlastitog iznosa sufinanciranja.

Projektom energetske obnove za školu u Virju planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda oko 71 posto te će se moći certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D, dok su planirane uštede za školu u Drnju 69 posto te će se moći certificirati u razred B, iz trenutnog energetskog razreda F.

Cilj energetske obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

U narednom razdoblju očekuje se donošenje Odluke o financiranju projekata energetske obnove škola, a zatim i potpisivanje Ugovora o financiranju, nakon čega slijedi provedba projektnih aktivnosti.

 

čitam...