ENERGETSKA OBNOVA

Županijska hitna odsad radi u još boljim uvjetima, zgrada je obnovljena i stigla su nova vozila, Koren: Svake godine ulažemo u zdravstveni sustav

Investicije su vrijedne 1,4 milijuna kuna, odnosno 612.000,00 kuna.

11:00h
0
Foto: Marko Dedić

Zgrada Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije prošla je energetsku obnovu, u sklopu čega je danas održana svečana primopredaja, kao i primopredaja dvaju novih vozila za sanitetski prijevoz.

Projekt energetske obnove vrijedan je 1,4 milijuna kuna, od čega 698.339,02 kuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj. S druge strane, vozila su vrijedna 612.000,00 kuna te su dio 17 novih sanitetskih vozila nabavljenih tijekom protekle tri godine čija je ukupna vrijednost 4,7 milijuna kuna.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković podsjetila je na mjesece iza nas te borbu s koronavirusom, zahvalivši zaposlenicima Hitne medicine na predanome radu, ali i županijskom Stožeru civilne zaštite na kvalitetnoj komunikaciji i potpori.

– Uspjeli smo realizirati projekte. Jedno od vozila ide u križevačku, a drugo u koprivničku ispostavu – izjavila je M. Hanžeković, zahvalivši Županiji na suradnji.

Potvrdila je kako će nastaviti s obnovom voznog parka, pa će tako najesen dobiti dva nova vozila hitne medicinske službe koja će biti drugačije opremljena od trenutnih, što će, vjeruje, olakšati posao djelatnicima te poboljšati skrb.

Mirjana Hanžeković // Foto: Marko Dedić

– Zgradu smo završili prošle godine, no zbog situacije okupljanja ovakvoga tipa morali smo odgoditi. Potpuno je obnovljena. Vanjski sloj zgrade obložen je fasadom, ugrađena je mehanička ventilacija prostora, električna rasvjeta zamijenjena je led rasvjetom te je zamijenjena stolarija – navela je ravnateljica.

Spomenula je kako će nastaviti s projektima, među kojima je Danas učimo, sutra spašavamo čije će provođenje uslijediti tijekom jeseni i za koji su u stopostotnom iznosu osigurana europska sredstva. Njime će se educirati 60-ak djelatnika.

Zgrada Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije // Foto: Marko Dedić

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, uz kojega su bili zamjenici Ratimir Ljubić i Darko Sobota, iskoristio je priliku da bi se zahvalio uključenim zdravstvenim djelatnicima u kompleksno razdoblje epidemije. Zdravstveni sustav Hrvatske, pa i županije, napomenuo je, imao je veliku ulogu i značaj te je pokazao koliko je ulaganja u njega potrebno – kako u materijalni segment, tako i u kadrove.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

– Svake godine ulažemo u zdravstveni sustav. Obišli smo novouređene prostore dnevnih bolnica čije smo svečano otvorenje planirali. Vjerujem da ćemo kroz dva-tri tjedna, kada se prostor potpuno uredi, imati svečano otvorenje. Primili smo donaciju hvalevrijednog aparata za čišćenje i dezinfekciju. Svjedočili smo da je u pitanju jedno od najvećih gradilišta u županiji, ukupna vrijednost investicije je iznad 70 milijuna kuna. Danas, po ne znam koji put, svjedočimo iskoraku u opremanju Zavoda za hitnu medicinu čija se djelatnost temelji na hitnosti koja podrazumijeva novo, opremljeno vozilo s uvježbanom posadom koja će u najkraćem roku kvalitetno pružiti prvu pomoć – govorio je Koren.

Spomenimo kako je trenutni prosjek starosti vozila u županijskoj hitnoj službi manji od dvije godine, dok je prosjek starosti vozila u sanitetskom prijevozu manji od 1,5 godine.

– Podaci govore da smo u tom dijelu sustava napravili sve što se objektivno može. Uvjeti su kakve moraju imati svi u hrvatskom zdravstvu imati, zbilja možemo biti zadovoljni opremljenošću Zavoda. Riječ je o procesu koji nema početka ni kraja. Vjerujem da će se takvim tempom nastaviti te da ćemo biti u svakome trenutku spremni pružiti zdravstvenu uslugu kakvu iziskuje teren – zaključio je Koren.

čitam...