12 C
Koprivnica
Subota, 3. lipnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Županijska komora Koprivnica // Evo zašto Nikola Gregur napušta Skupštinu HGK-a
Ž

Ne propustite

U Gospodarskom vijeću maksimalnih 17 članova

Gospodarsko vijeće Županijske komore Koprivnica čini maksimalnih 17 članova. Osim predsjednika Miroslava Vitkovića, te Julija Kuruca, Borisa Garaja i Nikole Gregura, koji je na odlasku, u njemu još sjedi članica Podravkine uprave Olivija Jakupec, privatnik Stjepan Dergez iz Podravskih Sesveta, Tomislav Ivanek iz križevačkog Elektro-čelika, Ivan Urbančić iz koprivničkog Renotexa, Mirko Habijanec iz križevačkog Radnika, Stanislav Biondić iz Belupa, Melita Bači iz koprivničkog Hartmanna, vlasnik križevačkog KTC-a Ivan Katavić, Frane Franičević iz kalinovačke tvrtke Rasco, Ivan Markan iz Sizima iz Malog Otoka, Alojzije Gregur iz koprivničke tvrtke Igma, Josip Pobi, direktor Koprivničkih voda i Marija Zovko iz pivovare Carlsberg Croatia. Franičević i Habijanec Vitkovićevi su zamjenici.

U najvišem tijelu upravljanja HGK-a još su predsjednik Uprave Podravske banke Julio Kuruc i član nadzornog odbora tvrtke Hartmann Boris Garaj

Nedavnim odlaskom šefa koprivničke podružnice Croatia osiguranja Nikole Gregura u mirovinu, automatski mu je prestao važiti i mandat člana Skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK). O njegovu nasljedniku u utorak, 24. veljače, odlučivat će Gospodarsko vijeće Županijske komore Koprivnice, otkrio nam je direktor Krunoslav Vitelj.

 

Politika

U sastavu Gospodarskog vijeća ŽK Koprivnica, na čijem je čelu Miroslav Vitković, Podravkin direktor u Ljubljani, predsjednici su uprava, članovi uprava ili direktori najznačajnijih poduzeća iz Koprivničko-križevačke županije. Ukupno ih ima 17. Osnovni kriterij po kojem se biraju predstavnici u Skupštini HGK-a dugogodišnje je iskustvo na rukovodećim pozicijama u gospodarstvu, ističu iz koprivničke Županijske komore.

Podsjetimo, u najvišem tijelu upravljanja HGK-a još su predsjednik Uprave Podravske banke Julio Kuruc i član nadzornog odbora tvrtke Hartmann Boris Garaj. S obzirom da je Gregur bio član HDZ-a, bit će zanimljivo vidjeti hoće li kao treći član Skupštine HGK-a iz Koprivničko-križevačke županije biti izabran netko blizak toj političkoj opciji ili pak SDP-ovoj kojoj pripada i Garaj. Kuruc je također simpatizer lijeve političke opcije, tvrde oni koji ga dobro poznaju, iako nema podataka da je on član bilo koje političke stranke. U ŽK Koprivnica tvrde da u njih nema politike i da se to neće uzimati u obzir pri biranju Gregureva nasljednika u Skupštini HGK-a.

 

Članarine

Gospodarsko vijeće Županijske komore Koprivnica o Gregurevu nasljedniku odlučuje 24. veljače
Krunoslav Vitelj, direktor Županijske komore Koprivnica

U zadnje vrijeme dosta bure podiglo se oko toga treba li plaćanje članarine u HGK-u biti obvezno ili dobrovoljno. Oko toga u svojim medijskim istupima nisu se mogli usuglasiti ni ministri Gordan Maras (SDP) i Ivan Vrdoljak (HNS). Kao da nisu iz iste Vlade Zorana Milanovića (SDP). Podosta riječi na tu temu ministar Maras razmijenio je i s predsjednikom HGK-a Lukom Burilovićem.

Stav koprivničke Županijske komore po tom pitanju vrlo je jasan.

– Novo vodstvo HGK-a uspostavlja komorski sustav koji će odgovoriti izazovima vremena, stvoriti bolji i kvalitetniji servis gospodarstvenicima te će u konačnici osigurati da komora veći postotak prihoda ostvaruje iz usluga. Za to je naravno potrebno realno prijelazno razdoblje kakav su imale i druge komore u svijetu. Ono što je nedvojbeno, a pokazale su to i nedavne javne rasprave oko mogućih izmjena komorskog zakona, poduzetnicima treba komora i ona mora ostati nezavisna od politike. Za to se osobito, u nedavnom posjetu Zagrebu, založio i predsjednik Eurochambresa, krovne europske komorske organizacije, Richard Weber – istaknuo je direktor Vitelj.

 

Reforme

Kada su u pitanje reforme HGK-a, dodao je, novo je rukovodstvo u samo nekoliko mjeseci prepolovilo broj organizacijskih jedinica i direktora.

– Smanjilo je i broj zaposlenih za gotovo 30 posto, uspostavilo sustav kontrole i nabave te ispitivanjem potreba gospodarstvenika kreiralo set novih usluga. Poput vaučera kojim se dodjeljuju sredstva za EU projekte, Poduzetnik – izvoznik, a kojim se traže poslovni partneri diljem svijeta. Usluga je to koja je u samo mjesec dana postala najtraženija komorska usluga. Tu su i mobilni timovi, pravna i porezna savjetovanja i tako dalje – završio je Vitelj.

Mjesečna članarina u HGK-u od 20 do 3973 kuna

Visina članarina u HGK-u određuje se prema jasnim kriterijima. Prvoj grupi članica visina mjesečne članarine iznosi 42 kune, a drugoj 1083 kuna. Članice koje pripadaju trećoj grupi mjesečno moraju izdvojiti 3973 kuna, a četvrtoj grupi iznos je 20 kuna. Prvu grupu čine članice koje ne prelaze dva od tri kriterija, a to su ukupna aktiva 7,5 milijuna kuna, ukupni prihodi 15 milijuna kuna i 50 zaposlenih. Drugu grupu čine članice koje prelaze dva od tri kriterija za prvu grupu, ali nikad ne prelaze dva od sljedeća tri kriterija, a to su ukupna aktiva 30 milijuna kuna, ukupni prihodi 59 milijuna kuna i 250 zaposlenih. Treću grupu čine članice koje prelaze dva od tri kriterija za drugu grupu, a četvrtu članice osnovane i upisane u sudski registar kao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću. Odluke su to koje je Skupština HGK-a potvrdila na sjednici održanoj krajem prosinca. Prema podacima ŽK Koprivnice, u 2013. godine u Podravini i Prigorju aktivno je bilo 1186 poduzeća. Prema veličini, najveći broj poduzeća, njih 98 posto, mala su poduzeća. Srednjih poduzeća u evidenciji ima 15, a velikih poduzetnika njih šestero.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Danas imamo puno slavljenika, svima želimo sve najbolje!

Paula, Karlo, Drago i Lucijan danas slave imendan. Paula je pažljiva, atraktivna, urbana, lukava i aktualna osoba. Karlo je kulturan, angažiran,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti