Županijska komora Koprivnica s 1200 kuna stipendira pet uspješnih studenata

18:46h
0
Stipendirani studenti // foto: Ivan Brkić

Na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Koprivnica svečano su dodijeljeni Ugovori za stipendiranje novih stipendista Županijske komore Koprivnica, a istovremeno je i potpisan Sporazum o donaciji. Dodijeljenim Ugovorom pet uspješnih studenata s područja Županije postalo je vlasnicima stipendije u vrijednosti 1200 kuna, a puno uspjeha u daljnjem studiranju, a kasnije i u radu poželio im je predsjednik Županijske komore Miroslav Vitković.  Tako su ponosni vlasnici vrijednih stipendija postali Marko Lukanec, Karmem Vuger, Saša Đaković, Mihael Gudlin i Antonija Draganić.

Osim dodjela stipendija, na sjednici se govorilo i o aktualnoj gospodarskoj situaciji koja u ovoj godini nije bila baš bajna. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen pad ukupnih prihoda od 11% te ukupnih rashoda od 10%. Isto tako, u listopadu je broj nezaposlenih osoba s područja županije iznosio 7224, što je više nego lani u istom mjesecu. Na negativne brojke nadovezao se i predsjednik Županijske obrtničke komore Zvonko Pecikozić koji je rekao kako je u ovoj godini 100 obrta manje nego u prošloj te da je broj radnih mjesta u obrtništvu smanjen za 300. 

– Dug prema državi iznosi 117 milijuna kuna i to su ogromne brojke, ali očekujemo kvalitetniju 2011. godinu i borit ćemo se da uspijemo ispraviti te brojke – kazao je Pecikozić.

Nekoliko rečenica o aktualnoj situaciji rekao je i župan Drako Koren te je zaključio kako je stanje u gospodarstvu jako složeno.

– Kao županija smo u nešto boljoj poziciji od nekih drugih. Za nas je izuzetno važno da su opstali naši veliki gospodarski subjekti poput Podravke, ali se ne smije umanjiti ni udio ostalih manjih poduzeća. U budućnosti se neke okolnosti svakako moraju pokrenuti da gospodarstvo krene uzlaznom putanjom, točnije potrebno je riješiti neke birokratske prepreke – rekao je Koren te dodao kako je nerealno očekivati da će iduća godina biti bolja, ali da svi skupa moramo biti optimisti.Sjednica Županijske komore Koprivnica // foto: Ivan Brkić

Sjednici je prisustvovao i predsjednik HSS-a te potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić koji je naglasio kako se posebna pozornost mora obratiti na koprivničku drvnu industriju i na đurđevačku NaturuAgro.

– Drvna industrija u Koprivnici došla  je do dna, a u Hrvatskoj se diže (pet puta su povećane narudžbe za izvoz). To u Koprivnici svakako moramo riješiti i pronaći zajednički jezik. Ako neće biti interesa domaćih partnera, otići ćemo van i tamo ćemo potražiti suradnju. Slična stvar je i s Naturom u Đurđevcu. NaturaAgro je u Đurđevcu ono što je Podravka u Koprivnici i tim ljudima se svakako mora pomoći – zaključio je Friščić.