Županijska skupština // Miška Novosel: ‘Poljoprivredi može pomoći samo dragi Bog’

17:30h
0
Predsjednik skupštine Damir Felak, pročelnica Marina Horvat Pavlic i župan Darko Koren uoči sjednice Županijske skupštine // Foto: Koprivnica.net

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2014. godinu usvojen je na sjednici Županijske skupštine u srijedu većinom glasova.

Oporba je bila protiv, između ostalog i zato što „kao i prijašnjih godina županijsko vodstvo nema dovoljno ideja niti vizije prilikom izrade programa pomoći obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima”.

Tomislav Babić ispred kluba članova SDP-HNS-HSU-HSLS iznio je i stav da se „višak koji se prenosi iz godine u godinu mogao bolje iskoristiti”.

Župan Darko Koren odgovorio mu je kako „proračun nije kasa i ne može se sagledavati statički”.

– On ima svoja pravila i on je živi organizam. Ne treba gledati samo rashode, treba osigurati i prihode – rekao je Koren, a Babić je zaključio:

– Dok vi nećete imati ideju kako novce potrošiti, mi nećemo podržati proračun.

SDP-ov vijećnik Tomislav Babić sjednicu je dočekao u dobrom raspoloženju // Foto: Koprivnica.net

Zanimljiva se rasprava povela o poljoprivredi. Stjepan Ciganović (HDZ) predložio da se pronađu posrednici između poljoprivrednika, prvenstveno malih proizvođača, i Podravke.

Zdravko Gašparić iz HSS-a pojasnio je kako Podravka iz niza razloga ne može izravno od poljoprivrednika uzimati proizvode, jer je potrebna njihova odgovarajuća kvaliteta.

Nezavisni vijećnik Nikola Novosel – Miška odgovorio je Ciganoviću:

– Postoji samo jedna mogućnost, a to je da se donese odluka da se konačno ukine krađa i pljačka bez kazne. Prošli smo tri strašne elementarne nepogode nultog stupnja; pretvorbu, poticaje i stečajeve. Tko poljoprivredi može pomoći? Iako nisam vjernik, izgleda jedino dragi Bog.

Nezavisni vijećnik Željko Lacković smatra kako je ovo što poljoprivrednici danas imaju posljedica 25 godina vlasti. Podsjetio je da su ministarstvom poljoprivrede u tom razdoblju upravljali HDZ, SDP i HSS.

Darko Rep, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, govorio je o stanju sigurnosti u 2014. godini. Istaknuo je kako je županija po brojkama jedna od boljih, te je gotovo u samom državnom vrhu.

– Nažalost, prošle godine sedam ljudi smrtno je stradalo u prometu, jedan više nego godinu ranije. Imamo najmanji broj poginulih u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika. Smanjuje se i broj prometnih nesreća, prošle godine bilo ih je 10 posto manje, svi na tom poslu dobro radimo. Mladi vozači su 25 % manje stradali – kazao je Rep.

Dodao je kako nije riješeno samo jedno razbojništvo, ali se zna skupina počinitelja, a podsjetio je i na prošlogodišnji slučaj otmice u Đurđevcu.

– Ponosan i zadovoljan što smo najteže kazneno djelo riješili na najbolji mogući način i time je cijeli MUP bio ponosan – rekao je načelnik Rep.

Dodao je kako je u 2014. godini za 25 % smanjen broj prekršaja javnog reda i mira, te kako su prošlogodišnja i ovogodišnja norijada bile bez izgreda.

Darko Rep, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke // Foto: Koprivnica.net