Županijska udruga slijepih obilježila Majčin dan u Domu za starije i nemoćne

22:11h
0
Obilježavanje Majčinog dana u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici // Foto: Županijska udruga slijepih

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije organizirala je u srijedu po trinaesti put tradicionalno obilježavanje Majčinog dana.

Svečanost je održana u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, a sudjelovalo je 30-ak članica udruge s pratnjom, predstavnice udruga slijepih iz Virovitice i Zagreba, predstavnici lokalne uprave i samouprave, centra za socijalnu skrb i drugih udruga osoba s invaliditetom s područja grada i županije, te ostali gosti, njih 70-ak.

Svečanost je započela kulturno-umjetničkim programom Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika Koprivnice pod vodstvom Ane Pleskalt te članova udruge koji su kao i svake godine, sve prisutne razveselili, ali i raznježili prekrasnim pjesmama i recitacijama koje su govorile o majčinstvu i majkama.

Nakon toga su predstavnici udruge prisutne upoznali sa počecima tradicije obilježavanja Majčinog dana i ulogom koje majke imaju u životu svakog čovjeka.

Prisutnima su se obratili gosti i članice, a nakon svečarskog dijela uslijedilo je predavanja na temu „Modrena slijepa žena” koje je održala Andreja Veljača, pravnica Hrvatskog saveza slijepih, također osoba s oštećenjem vida. Ona je svima prisutnima pokušala razbiti predrasude i mitove o ulozi slijepe žene u suvremenom društvu i svojim primjerima i izlaganjem dokazala da su sve naše članice zapravo „moderne žene u slijepom društvu”.

Svim sudionicama su nakon toga podijeljene crvene ruže, koje simboliziraju majčinstvo, i unikatni ručno izrađeni sapuni od lavande koje su izradili djelatnici Udruge te tako razveselili sve prisutne.

Na kraju ovogodišnje svečanosti za sve sudionike održano je zajedničko druženje.