Burna sjednica Županijske skupštine – Županijske zdravstvene ustanove ostale bez Upravnih vijeća

09:05h
0
Vladajući u skupštini razrješili su Upravna vijeća Županijskih zdravstvenih ustanova

Kao što je bilo i očekivano, jučerašnja sjednica Županijske skupštine bila je vrlo burna. Dvije konferencije za medije, koje su prethodile skupštini, dale su do znanja što će se na skupštini dešavati. Naime, očekivala se smjena predsjednika i članova upravnih vijeća Opće bolnice „Dr.Tomislav Bardek“ Koprivnica,  Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Ljekarne Križevci te Ljekarne Koprivnica.

Tijekom maratonskih 6 sati održavanja sjednice, skupštinari su prošli kroz čak 23 točke dnevnog reda. Predsjednica zajedničkog Kluba vijećnika HDZ-HSS-AHSP, Verica Rupčić, na početku sjednice požalila se na vrijeme održavanja sjednice: „Sjednicu županijske skupštine sazvati za radni dan, u 16 sati poslijepodne…Mi svi, ili bar većina, radimo. Mi smo odradili svojih 8 sati. Dakle, došli smo ovdje izmrcvareni.“ Naglasila je kako neki vijećnici, zbog svojih radnih obaveza i takvog vremena održavanja nisu mogli prisustvovati sjednici, a zasmetao joj je i velik broj točaka dnevnog reda, čije izmjene je predsjednik Kluba vijećnika SDP-HNS-HDSS-HSU, Marinko Bagarić, predložio na početku. Po mišljenju oporbe, vrlo konfuzno.

Kad je na red došla 17. točka, stvari su se počele zakuhavati. Marinko Bagarić ustvrdio je kako je župan Koren nezakonito smijenio bivšu predsjednicu Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Vesnu Želježnjak. „Želimo ispraviti pogrešku, želimo ispraviti nepravdu koja je tad napravljena.“,rekao je Bagarić. Koren je pak tvrdio da je to što je većina članova Upravnog vijeća dala ostavke, po sili zakona dovelo do prestanka mandata Upravnog vijeća i njegove predsjednice. Današnje razrješenje upravnih vijeća nazvao je nezakonitim i nelegitimnim. Nakon toga je oporba napustila skupštinu, da bi se vratili na početak sljedeće točke.

sjednica-ZS-KCKZZ„Nije bilo smjena, ja ne znam koliko puta to moram reći. Kada nekom istekne mandat, onaj tko odlučuje o tome tko će dalje ustanovu voditi bira od predloženih članova onog koga hoće…Vi smjenjujete prije isteka mandata. Isto je bilo s ravnateljem bolnice i sa ravnateljem Doma za starije i nemoćne. Istekli su im mandati. A zašto nisu reizabrani…možete si to obrazložiti kako hoćete.“, županove su riječi koje je, u raznim konstrukcijama, ponavljao tijekom cijele skupštine, osporavajući zakonitost jučerašnjih odluka skupštinske većine.

Do kraja skupštine razriješeni su članovi upravnih vijeća svih zdravstvenih ustanova, no nova vijeća nisu imenovana jer je županijska pročelnica za zdravstvo, Branka Cuki, koja jedina može predložiti nove članove upravnih vijeća, jučer završila u bolnici zbog visokog tlaka. Prethodno je pismeno predložila da se na mjesta u nova upravna vijeća imenuju iste osobe koje su dotad bile u njima, što skupštinska većina nije prihvatila. Skupština je završila u 22 sata, a predsjednica Milica Fuček (SDP), objavila je da će se nastaviti u ponedjeljak u 16h, kada se očekuju prijedlozi novih članova upravnih vijeća.

Posjetitelji portala imali su priliku po prvi puta uživo pratiti cijelu sjednicu, a nastavak će moći pratiti i u ponedjeljak. U nastavku se nalaze snimke cijele sjednice.

1. dio

2. dio

3. dio

{vsig}vijesti/09-2011/110929-sjednica-ZS-KCKZZ{/vsig}