Županijski čelnici složni – Sustav Civilne zaštite mora se dovesti na višu razinu

14:15h
0
Svečanoj sjednici nazočili su predstavnici svih službi uključenih u civilnu zaštitu

Povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak je u zgradi Županije održana svečana sjednica.

Kao što to i priliči jednom ovakvom događaju, osim predstavnika Civilne zaštite, DUZS-a, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo, crvenog križa i GSS-a, sjednici su nazočili i županijski čelnici, točnije župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal te Branka Cuki, zapovjednica Civilne zaštite.


Ono u čemu su se svi složili je činjenica da Civilna zaštita danas nije na razini na kojoj bi trebala biti, što se u sljedećih nekoliko godina u svakome slučaju mora promijeniti.

– Moramo poraditi na materijalnom opremanju i na dodatnom osposobljavanju članova Civilne zaštite kako bi mogli, ako bi to bilo ophodno, na vrijeme reagirati – komentirala je Branka Cuki.

S njom se složio i dožupan Pal, ujedno i načelnik stožera zaštite i spašavanja.

– Iako godinama postoji, nikada nismo do kraja zadovoljni ovim sektorom. Mi kao Županija se trudimo dovući što više opreme i mislim da smo na dobrome putu i da ćemo u razumnom razdoblju biti optimalno opremljeni – nadodao se Pal.

Sličnog razmišljana bio je i Koren, koji je napomenuo da se svi skupa moramo zamisliti nad pojmom Civilne zaštite.

– Tu postoji veliki nesrazmjer i mislim da na organiziranju tog sustava treba jako puno raditi. Civilna zaštita mora se vratiti u slavnu povijest, ali se mora prilagoditi današnjem vremenu. Njezina pozicija danas nije dobra i s toga smo u posljednje vrijeme u značajnoj mjeri i sebe angažirali i u to izložili, a sve s željom da taj sustav dovedemo na razinu koju zaslužuje – zaključio je župan.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica, Ivan Kramarić, upoznao je sve prisutne s radom i postojanjem Civilne zaštite općenito te napomenuo kako u Hrvatskoj Civilna zaštita od 2005. godine djeluje u sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na području naše županije srećom nisu zabilježene tragedije u kojima bi se iskazala uloga i značaj Civilne zaštite, a kako je navedeno na sjednici najviše iskustva steklo se za vrijeme Domovinskog rata te za vrijeme požara koji se redovito pojavljuju u Dalmaciji.

Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, a centralna proslava ove je godine održana u Bjelovaru.

čitam...