ELEMENTI DRŽAVNOG PRORAČUNA

Županijski HDZ govorio o brzoj cesti, Piškornici, aglomeraciji i Sveučilištu Sjever, Felak: Neki rokovi se probijaju, ali na to se ne može utjecati

Prema mišljenju saborskog zastupnika, Koprivničko-križevačka županija može biti zadovoljna projektima koji se nalaze u Proračunu za sljedeću godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godine.

13:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Županijski HDZ danas je u svojim prostorijama održao konferenciju za medije na kojoj su se dotaknuli nacionalnog Proračuna za 2020. godinu koji će u četvrtak biti na saborskoj raspravi, dok će sutra govoriti o rebalansu Proračuna za ovu.

Potpredsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Damir Felak potvrdio je kako plan za 2020. godinu podrazumijeva 145 milijardi kuna. Cilj je, dodao je, uravnotežiti prihode i rashode, dovesti Proračun u suficit i smanjiti javni dug, pri čemu bi 2021. država trebala poslovati na nuli, a godinu kasnije biti na pozitivnoj strani.

– Pokazujemo stabilnost financija. Država i poduzetnici na tržištu novca mogu se, primjerice, zaduživati uz manju kamatu. Naravno, postoji otpor, nije lako zadovoljiti sve potrebe iz čega proizlaze nezadovoljstva i štrajkovi. Nadam se kako će korisnici Proračuna shvatiti njegove limite te se uklopiti – kazao je Felak.

Prema mišljenju saborskog zastupnika, Koprivničko-križevačka županija može biti zadovoljna projektima koji se nalaze u Proračunu za sljedeću godinu i projekcijama za 2021. i 2022. godine. Radi se o izgradnji i rekonstrukciji brzih cesta s naglaskom na cestu od Vrbovca preko Križevaca i Koprivnice do Mađarske. Govoreći u kontekstu naše županije, naveo je i dionicu od Farkaševca prema Bjelovaru. Izjavio je kako se raspisivanje natječaja očekuje do kraja godine, a početak radova u sljedećoj. Glede cesta, dodao je i izgradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge u Križevcima.

– Planira se i nastavak prema Koprivnici, obećano je da se dio financira EU sredstvima. Dio do Vojakovačkog Kloštra financira se iz nacionalnih sredstava, a s krajem 2021. završava programsko razdoblje. Od 2022. postoje sredstva čiji će se dio, nadamo se, iskoristiti za izgradnju ceste od Kloštra do Koprivnice. O tome se još pregovara, sredstva nisu raspoređena. Nastojimo izlobirati da se izgradnja nastavi. Moramo biti svjesni da autocesta ne može doći u centar, već će biti na rubni dio grada, kao što je normalno. Nekima će biti dalje, nekima bliže. Vjerujem da će se izgradnjom do Kloštra brzina priključka svesti na maksimalno 25 minuta, što je u europskim prosjecima izvrsno – objasnio je Felak, s nadom da će se 2022. radovi nastaviti.

“Rokovi se probijaju, ali se na neke stvari nije moglo utjecati”

Kao drugi projekt naveo je izgradnju željezničke infrastrukture, što se kod nas odnosi na dvije dionice. Dionica od Dugog Sela preko Vrbovca do Križevaca na kojoj se izgrađuje novi i rekonstruira postojeći kolosijek trebala bi, prema informacijama koje je Felak dobio, biti završena početkom 2021. godine.

– Rokovi se probijaju, ali se na neke stvari nije moglo utjecati, a to je bio stečaj podizvođača radova – izjavio je Felak.

Druga dionica u Proračunu odnosi se na nastavak izgradnje kolosijeka od Križevaca prema Koprivnici, pa do mađarske granice. Radovi bi, tvrdi, trebali krenuti sljedeće godine. Uzevši u obzir kako velik dio sredstava dolazi iz EU fondova, naglasio je da je rok korištenja istih do 2023. godine. Očekivanja su, govore, da se navedeno ispoštuje.

Foto: Ivan Balija
Damir Felak // Foto: Ivan Balija

Nadalje, nezaobilazna tema jest i Piškornica. Prema njegovim riječima, radovi u Centru za gospodarenje otpadom trebali bi krenuti sljedeće godine.

– Piškornica je među prvima na kojima će se početi s izgradnjom među ostalih devet regionalnih centara. Našalio bih se, možda nije loše što se projekt rastegnuo. U međuvremenu su se pojavile nove tehnologije zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada. Imat će moderniju tehnologiju, prihvatljiviju za okoliš i građane – zaključio je Felak.

“Hrvatska je dužna izgraditi infrastrukturu do 2023. godine”

Predsjednik županijskog HDZ-a i zamjenik župana Darko Sobota govorio je o projektu aglomeracije. Za aglomeraciju Đurđevac – Virje – Novigrad Podravski – Podravske Sesvete nositelj su Komunalije Đurđevac, za Koprivnicu KC Vode, a za Križevce Vodne usluge d.o.o.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

– Do 2023. godine Hrvatska je dužna izgraditi infrastrukturu ne bude li suočena s penalima i kaznama. Investicija je, bez PDV-a, vrijedna više od milijarde kuna. Oko 95 posto županijskih kućanstava bit će obuhvaćeno odvodnjom i opskrbom pitke vode – kaže Sobota.

Općine Kalinovac i Molve projekte aglomeracije odradile su prije desetak godina, dok, primjerice, Sokolovac i Legrad sada nisu obuhvaćene. Očekuju kako će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uskoro pozvati na potpisivanje ugovora o provedbi.

– Vjerujemo kako će do kraja 2023. posao biti završen, kao što je to predvidjela Europska unija i Vlada RH – rekao je Sobota.

Načelnik Perok predstavljao Virje kao primjer korištenja fondova

Konferenciji je, kao dobar primjera korištenja europskih i nacionalnih fondova, prisustvovao načelnik Općine Virje Mirko Perok, dotaknuvši se izgradnje reciklažnog dvorišta i tržnice, dobivanja projekta uređenja dviju ulica s kružnim tokom te projekta Zaželi.

Foto: Ivan Balija
Mirko Perok // Foto: Ivan Balija

– Postoje velike mogućnosti korištenja europskih sredstava. Ali, naravno, treba imati spremne projekte – kazao je Perok, najavivši plan prema kojemu sljedeće godine žele sanirati odlagalište otpada Hatačanova, za što, tvrdi, imaju lokacijsku i građevinsku dozvolu, a radovi su vrijedni 15 milijuna kuna.

Tijekom posljednjeg desetljeća, nastavio je, u kanalizaciju su uložili više od 50 milijuna kuna.

“Ovakvo ponašanje gradskih vlasti prema državnim institucijama neće donijeti dobro”

Felak je na pitanje novinara govorio i o Sveučilištu Sjever. Naveo je vlastite prihode Sveučilišta koji su, iznio je, 2019. iznosili 31 milijun kuna, dok je plan za sljedeću 25,5 milijuna kuna.

– Zastupljeno je u Proračunu, ali ne sredstvima koja bismo željeli. Pokazuju se kao vrlo fleksibilni, uspješni. Veća sveučilišta nemaju takve prihode. Pri izradi Proračuna, gleda se koliko sveučilište ima novca, što je, sigurno, jedan od razloga zašto Sjever nije adektavno zastupljen. Nadam se kako ćemo aktivnostima povećati sredstva. Najmlađe sveučilište pokazalo se kao vrlo uspješno, ne mogu neki živjeti na tradiciji i ne smijemo kažnjavati zato što imaju veće vlastite prihode jer je to odraz njihova uspjeha – mišljenja je Felak.

Za kraj, spomenimo kako je jučer održana svečana sjednica Grada Koprivnice na kojoj je Felak bio u ulozi izaslanika predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

– Nije moj odabir bio da ne držim govor. To je, valjda, tako mi je rečeno, odluka gradonačelnika. Mogu samo reći kako je traženo da se predstavnik Sabora obrati skupu. Nije problem u meni, već je na ovaj način poslana poruka da je Sabor manje vrijedan u Koprivnici. Možemo si postaviti pitanje zašto je Koprivnica navodno zaobiđena u projektima i Hrvatska nema dobar odnos prema Koprivnici. Mislim da to nije točno, ali ovakvo ponašanje gradskih vlasti prema najvišim državnim institucijama sigurno neće donijeti ništa dobro. Osobno sam najmanji problem – zaključio je Felak konferenciju.

čitam...