Županijski HDZ i SDP o izborima // Sobota: Očekujem da će Kolinda biti predsjednica svih građana

10:16h
0
Kolinda Grabar Kitarović i Darko Sobota (desno) na predizbornom skupu u Koprivnici // Foto: Koprivnica.net

Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i ostalih stranaka koje su poduprle njenu kandidaturu, postat će nova predsjednica Republike Hrvatske, dok SDP-ov kandidat Ivo Josipović odlazi nakon petogodišnjeg mandata na čelu države. Grabar Kitarović pobijedila je zahvaljujući maloj razlici od 32.435 glasova.

U Koprivničko-križevačkoj županiji Ivo Josipović je dobio 53,43 % glasova, a Kolinda Grabar Kitarović dobila je 46,57 % glasova. Na glasovanje je izašlo 56.265 građana s pravom glasa, odnosno 58,78 %. Važećih listića bilo je 97,62 %, a nevažećih 2,38 %.

Darko Sobota, predsjednik županijskog HDZ-a, ovako je prokomentirao pobjedu Kolinde Grabar Kitarović:

– Zadovoljan sam rezultatima izbora u županiji te u gotovo svim opićinama i gradovima. Naravno, ti su rezultati posebno važni i bitni jer je naša kandidatkinja pobijedila. Očekujem da će Kolinda Grabar Kitarović biti predsjednica svih građana Koprivničko-križevačke županije, za razliku od eks-predsjednika koji je po posjetama bio samo predsjednik građana Koprivnice. Doduše, to se malo promijenilo u posljednjih godinu dana kad je češće boravio u županiji zbog svoje predizborne promidžbe. Vjerujem da će gospođa Graba Kitarović posjećivati i općinska središta, a isto tako i sve institucije, s naglaskom na Koprivničko-križevačku županiju – rekao je Darko Sobota, ujedno i zamjenik koprivničko-križevačkog župana.

Na pitanje što bi konkretno nova predsjednica mogla promijeniti u životu građana županije, Sobota je odgovorio:

– Očekujem određene pomake u okviru mogućnosti koje ima na raspolaganju, ali najviše očekujem od nove Vlade, uvjeren sam da će raditi bolje za razvoj svih dijelova županije. Na kraju bih zahvaliomsvima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za bolju Hrvatsku – zaključio je Sobota.

Milivoj Androlić, predsjednik županijskog SDP-a, ovako je prokomentirao izborne rezultate na predsjedničkim izborima:

Milivoj Androlić, predsjednik koprivničko-križevačke županijske organizacije SDP-a– Ivo Josipović je u Koprivničko-križevačkoj županiji pobijedio sa značajnom razlikom u odnosu na kandidatkinju HDZ-a. Zahvaljujem svim žiteljima našega kraja koji su u nedjelju dali svoju podršku Josipoviću i programu vizije razvoja Hrvatske koji zastupa. Također i veliko hvala svim volonterima koji su na ovom području sudjelovali u kampanji i doprinjeli pobjedi našeg kandidata. Zadovoljan sam ostvarenim rezultatom u našoj Županiji kao i rezultatom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ova regija oduvijek je uz grad Zagreb bila motor razvoja Hrvatske. Odnosi se to i na političku misao. Vjerujem da će ideja učinkovitije i ekonomičnije teritorijalne organizacije države, kao preduvjet napretka i time kvalitetnijeg života građana, prevladati i u ostalim dijelovima Hrvatske gdje voljom većine građana u ovom trenutku nije bila prihvaćena – rekao je Androlić i dodao:

– Čestitam budućoj predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović na ostvarenom izbornom rezultatu. Očekujem da će bolje upoznati naš kraj u sljedećem razdoblju te da će sukladno svojim ovlastima Predsjednice podržati projekte koji su započeti kao i buduće projekte i cjelokupan razvoj Koprivničko-križevačke županije – kazao je na kraju šef županijskog SDP-a.