ZELENE POLITIKE

Županijski HNS prezentirao mogućnost obnove domova kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Pakasin: Mogu se osigurati manje režije

Javno dostupni poziv sadrži nekolicinu uvjeta, od kojih je prvi čovjek županijske podružnice stranke izdvojio važnost legalnosti objekta koji ne smije biti nadograđivan, više od 50 posto površine mora biti namijenjeno stanovanju te može imati najviše tri stambene jedinice bruto površine manje ili jednake 600 kvadrata.

12:35h
0
Foto: Ivan Balija
Goran Pakasin // Foto: Ivan Balija

Rezultati energetske obnove na području Koprivničko-križevačke županije te prezentacija poziva za energetsku obnovu bile su teme današnje konferencije Županijske organizacije HNS-a Koprivničko-križevačke županije.

Nositelj liste HNS-a u II. izbornoj jedinici i v.d. predsjednika županijskog ogranka stranke Goran Pakasin predstavio je dio HNS-ova programa koji govori o zelenim politikama. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na čijem je čelu bio HNS-ova ministar Predrag Štromar, u proteklom mandatu, između ostaloga, bavilo se energetskom obnovom javnih i stambenih zgrada. Za tu su namjenu iz europskog fonda za regionalni razvoj na raspolaganju imali 311 milijuna eura, od čega je 211 bilo za energetsku obnovu javnih, a 100 milijuna za stambene zgrade.

– Ministarstvo graditeljstva bilo je jedno od najboljih tijela u sustavu. Uspjeli smo ugovoriti 96 posto alokacija. Ugovoreno je više, ali isplaćuje se po etapama, ovisno kako se radovi provode – kazala je glasnogovornica županijskog HNS-a Andreja Horvat Friščić.

Javni poziv za energetsku obnovu objavljen je 25. lipnja. Do 1. rujna potrebno je prikupiti potrebnu dokumentaciju.

– Apeliram na građane koji imaju prostora da se odazovu na javni poziv i iskoriste bespovratna sredstva – rekao je Pakasin.

Javno dostupni poziv sadrži nekolicinu uvjeta, od kojih je prvi čovjek županijske podružnice stranke izdvojio važnost legalnosti objekta koji ne smije biti nadograđivan, više od 50 posto površine mora biti namijenjeno stanovanju te može imati najviše tri stambene jedinice bruto površine manje ili jednake 600 kvadrata.

– Jednostavnija je procedura za obiteljske kuće u odnosu na javne ustanove – potvrdio je Pakasin.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jedan od temeljnih potrebnih dokumenata za prijavu jest energetski pregled, odnosno energetski certifikat. Nakon toga, na natječaj se u kontekstu kontinentalnog dijela Hrvatske mogu javiti svi koji su energetski razred D ili lošiji te C ili lošiji za primorski dio države.

– U sufinanciranje ulazi toplinska izolacija ovojnice i zamjena vanjske stolarije kao osnovni dio, a može se proširiti, primjerice, toplinskim pumpama ili fotonaponskim sustavom. Dakle, moguće je uključiti dodatne stvari. Naglašavam, financiranje od 60 posto dosta je veliko – objasnio je Pakasin.

Pozivom je predviđen iznos od 203 milijuna kuna, a novac se dijeli na dva dijela: 20 posto ide na program energetske obnove obiteljskih kuća za vlasnike koji su u opasnosti od energetskog siromaštva te će se sufinancirati u stopostotnom iznosu, dok je drugi dio za ostale. Bude li interes velik, financijski okvir može se i povećati.

– Time se mogu osigurati manje režije u budućnosti, smanjiti financijsko opterećenje. Ovo je još jedan od primjera korištenja zelenih politika kojima pripadaju obnovljivi izvori – istaknuo je Pakasin.

Ovo su mali projekti, rekao je, dodajući kako se na nacionalnoj razini razvijaju veći.

Spomenuli su, također, i konkretne projekte financirane bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Koherentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U Koprivničko-križevačkoj županiji bilo ih je 25 za vrijeme mandata još uvijek aktualne Vlade, od čega je osam odgojno-obrazovnih javnih ustanova, četiri višestambene zgrade i 13 javnih zgrada. Ukupan ugovoreni iznos projekata bio je 125 milijuna kuna, od čega je 64 bespovratno.

– Pozivam građane da 5. srpnja izađu na izbore, prepoznaju konkretan kontinuitet rada na projektima te zaokruže listu broj 13 u II. izbornoj jedinici – zaključio je Pakasin.

čitam...