potpisali ugovore

Županijski privatni iznajmljivači prvi put dobili novčane potpore, K. Sočev: Mjera je rezultirala otvaranjem pet novih smještajnih objekata

Razvoj turizma se osniva na privatnoj inicijativi, a od nas mogu očekivati razne vrste potpora kao i promociju, rekao je župan te najavio kako će su za turistički sektor vrata Turističke zajednice uvijek otvorena.

11:14h
0
Foto: Sonja Badalić

Vlasnici privatnog smještaja s područja Koprivničko-križevačke županije danas su potpisali ugovore kojima su ostvarili pravo na dodjelu financijske potpore za unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Koprivničko-križevačke županije za 2021. godinu.

Javni poziv raspisala je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, a iznajmljivačima je na raspolaganju bilo ukupnih 400 tisuća kuna. Kandidiralo se 20 iznajmljivača, koji su ovisno o zahtjevu maksimalno ostvarili pravo na potporu od 20 tisuća kuna.

Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice KKZ-a, pojasnila je kako intencija pri raspisivanju javnog poziva nije bila samo unapređenje kvalitete smještaja, nego i otvaranje novih, a ova mjera rezultirat će otvaranjem pet novih registriranih smještanijih objekata na području županije.

Kristina Sočev

Kako je rekla Sočev, ovo je bio prvi, ali ne i posljednji javni poziv, a sredstva koje je osigurala Županija će itekako pomoći u podizanju kvalitete smještaja, povećanju broja turističkih dolazaka i noćenja.

Župan Darko Koren, ujedno i predsjednik TZ-a, koji je potpisao ugovor s iznajmljivačima, zadovoljan je bio danas da pomaže sektor koji u pandemiji koronavirusa osjeća najveću krizu. Mjera je osmišljena temeljem brojnih sugestija privatnih iznajmljivača.

– Često ste nam sugerirali da bi morali osigurati ovakav vid potpora koji je najbolji način da se pomogne. Svaki početak je težak, no osigurali smo više sredstava nego je to po ovom javnom pozivu trebalo – rekao je župan te dodao kako će na godinu poziv ponoviti.

Smještajni kapaciteti na kontinentalnom djelu, posebno kad je u pitanju Koprivničko-križevačka županija, nisu ni blizu da bi mogli biti zadovoljni, kazao je Koren.

– Da bi netko ulagao mora vidjeti svoj profit. Mi kao javni sektor ne možemo biti poduzetnici, ali imamo svoju ulogu. Razvoj turizma se osniva na privatnoj inicijativi, a od nas mogu očekivati razne vrste potpora kao i promociju – rekao je župan te poručio potpisnicima iz turističkog sektora da su im vrata Turističke zajednice uvijek otvorena.