Županijski SDP predlaže županu Korenu poboljšanja županijskog proračuna

13:32h
0
Boris Garaj, Milivoj Androlić i Ivan Knok na konferenciji za novinare županijskog SDP-a // Foto: Koprivnica.net

Županijska organizacija Socijaldemokratske partije Koprivničko-križevačke županije predstavila je u srijedu na konferenciji za novinare prijedloge poboljšanja županijskog proračuna „koji vode kvalitetnijem životu svih žitelja”.

Mjere su predstavili članovi Savjeta za gospodarstvo, Ivan Knok i Boris Garaj, a predsjednik županijskog SDP-a Milivoj Androlić naveo je neke društvene mjere za poboljšanje života. Prijedloge će dostaviti županu Darku Korenu, a nadaju se da će ih on prihvatiti sve, ili barem većinu.

– Po indeksu razvijenosti županija je među slabije razvijenima, zbog čega su hitno potrebne mjere koje će dovesti do poboljšanja uvjeta za poslovanje i podizanje standarda – smatra Androlić.

Paket mjera iznosi oko četiri milijuna kuna, a Knon tvrdi kako se radi o višku novca na pojedinim stavkama koji će samo biti bolje iskorišten.

Knokovi se prijedlozi odnose na povećanje županijskog izdvajanja za poduzetnike, poljoprivredu odnosno subvenciju kamata na kredite, sufinanciranje građevinskih projekata u poduzetničkim zonama, osnivanje klastera te izgradnju skladišnih prostora za otkup poljoprivrednih proizvoda, što bi bio korak prema gradnji hladnjača.

Također je u prijedlozima zatraženo više sredstava za nasade, eko proizvodnju, komasaciju, subvenciju legalizacije gospodarskih objekata, kao i potpuno subvencioniranje priključaka za vodu onima koji još nisu prikjlučeni na mrežu, te pomoć u izgradnji općinskih vrtića.

Garaj se u SDP-ovoj strategiji razvoja županije do 2020. godine zalaže za povećanje učinkovitosti administracije „kako bismo postali investicijska oaza”, kao i izradu strategije za manje lokalne jedinice.

– Idućih pet godina bit će presudno jer nas u to vrijeme čeka 10 milijardi eura u fondovima koje treba što prije početi povlačiti – istaknuo je Garaj, koji smatra da se problemi u realizaciji projekta RCGO Piškornica trebaju što prije riješiti zbog dobrobiti građana. 

Androlić pak smatra da bi se za poboljšanje života trebale provesti mjere poput uvođenja produženog boravka u školama, otvaranja učeničkog doma u Koprivnici te sufinanciranja udžbenika od sljedeće godine.