EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Županijski Stožer produžio mjere za domove, provodit će se do opoziva

Ističu važnost odgovornog ponašanja.

14:09h
0
Dom za starije i nemoćne osobe, Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako se produžuju nužne epidemiološke mjere za pružatelje usluga smještaja starijim i teško bolesnim osobama na području Koprivničko-križevačke županije. Točnije, to se odnosi na ustanove za smještaj starijih i teško bolesnih osoba, domovi pravnih osoba i obrta te obiteljski domovi.

Riječ je o sljedećim mjerama: zabrana izlaska korisnicima domova izvan prostora objekata i dvorišta doma (izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima) te zabrana posjeta domovima. Iznimno i uz suglasnost odgovorne osobe doma, a uz procjenu epidemiološkog rizika, dopuštaju se višednevni (14 i više dana) odlasci u svoju obitelj, kuću i slično. Povratak korisnika nakon takvih odlazaka je moguć uz obvezno testiranje na SARS-CoV-2, a unutar 14 dana od povratka korisnici su obvezni nositi masku, držati distancu od 1,5 metara i provoditi pojačanu higijenu ruku ukoliko dolaze u kontakt s drugim korisnicima.

– Nužne epidemiološke mjere provodit će se do opoziva, sukladno epidemiološkoj situaciji, uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog Stožera civilne zaštite – poručuje Stožer te ističe važnost odgovornog ponašanja.