obavijest

Županijski Stožer uputio apel svim stanovnicima, traži od njih ozbiljnost i odgovornost

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka.

10:11h
0
Foto: Sanjin Bojić

Županijski Stožer civilne zaštite u posljednjem je priopćenju otkrio kako imamo 57 novih slučajeva koronavirusa, te kako se dogodio proboj u glogovečki Dom za odrasle Vizjak te u koprivnički starački dom Baka Ilona. O tome više čitajte OVDJE.


Tim povodom uputili su apel svima, apel koji prenosimo u cijelosti.

– S obzirom na intenzivnu lokalnu transmisiju i povećan broj testiranja te opterećenje zdravstvenog sustava,  epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apelira na građane da ukoliko netko od članova njihovih obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome odnosno bliske kontakte nije potrebno testirati na početku niti tijekom samoizolacije.

Osobe koje razviju simptome koji upućuju na bolest COVID-19 i jasnu epidemiološku anamnezu, tretiraju se kao oboljele te se upućuju u izolaciju u trajanju od 10 dana od početka bolesti, isto kao i njihovi bliski kontakti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite ovakve slučajeve prijavljuju  kao „vjerojatne COVID-19 pozitivne slučajeve“  putem digitalne platforme, stoga u tim slučajevima  nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine.

Foto: Ivan Balija
Načelnik Stožera Ratimir Ljubić i zamjenica Melita Ivančić // Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite apelira još jednom na sve sugrađane da do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne te da strogo primjenjuju socijalnu distancu održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

Stožer poziva građane da obrate pažnju i na važne epidemiološke preporuke za sprječavanje širenja COVID-19, koje je objavio županijski Zavod za javno zdravstvo. Pridržavanje svih mjera i zdravstvenih uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana – poručuje Stožer.

Koronavirus se probio u glogovečki Dom za odrasle i u starački ‘Baka Ilona’ u Koprivnici, zabilježeno puno novih slučajeva

čitam...