KAKO ORGANIZIRATI RAD?

Županijski vrtići u strahu prije povratka mališana: “Neprihvatljiv je hladan odnos u kojemu odgojitelj ne smije prigrliti dijete”

S ravnateljicama nekolicine koprivničko-križevačkih vrtića provjerili kako će se u Podravini i Prigorju organizirati rad, koliki broj djece očekuju te što općenito misle o povratku u vrtić.

18:00h
0
Ilustracija // Foto: Marko Dedić

Pokretanje vrtića dio je treće faze popuštanja mjera. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prije šest je dana predstavio preporuke za ustanove koje će svoja vrata otvoriti 11. svibnja. Između ostaloga, preporučuje se ostanak kod kuće djece obitelji koje imaju članove s kroničnim bolestima, kao i ostanak mališana čiji se nadzor može osigurati na bilo koji drugi način. Mnogo promjena u svakodnevnom radu očekuje i zaposlenike vrtića.

No, prije svega valja spomenuti kako nije trebalo dugo čekati na reakcije odgojitelja nezadovoljnih propisanim preporukama koje su, kažu – neprovedive. Odgojitelji predškolske djece okupljeni pod nazivom SIDRO apeliraju na reviziju uputa jer se prema trenutnima ne može garantirati sigurnost, prenosi jutarnji.hr. Između ostaloga, ističu nemogućnost provođenja mjera socijalne distance, važnost bliskog kontakta djeteta s djetetom te djeteta s odgojiteljem koji bi sada, dakle, trebao biti ograničen, kao i to da je odgojiteljima teško prihvatljiv princip selekcije djece, uzevši u obzir da će samo ona djeca čiji roditelji ne mogu osigurati drugi način čuvanja moći poslati svoju djecu u školu. Tako stoji u izjavi koju roditelji moraju potpisati, izjašnjavajući se hoće li poslati dijete u vrtić kako bi isti organizirao rad. Usto, napominju kako se struku pri sastavljanju uputa nije konzultiralo za mišljenje.

S ravnateljicama nekolicine koprivničko-križevačkih vrtića provjerili kako će se u Podravini i Prigorju organizirati rad, koliki broj djece očekuju te što općenito misle o povratku u vrtić.

Dječji vrtić Tratinčica Koprivnica

Ida Šipek, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica, kazala nam je kako očekuju 20-ak posto djece u svih 11 objekata, odnosno oko 150 mališana. U prosjeku je to sedmero djece po skupini koju inače prosječno čini 20 polaznika. Bolja je situacija u kontekstu jaslica gdje bi, prema trenutnim saznanjima, grupe trebalo činiti četvero djece, što je desetina broja koji uobičajeno imaju. Ravnateljica tijekom iduća dva tjedna ne očekuje probleme. Ali, istovremeno, nije sigurna što će biti kasnije glede broja i dodatnog upisivanja, tj. organizacije rada.

Ida Šipek // Foto: Marko Dedić

– U našim će objektima roditeljima biti zabranjen ulaz u vrtiće kako bismo smanjili mogućnost kontaminiranja prostora. Odgojitelji će preuzimati djecu i voditi ih dalje u prostor. Pojačano ćemo dezinficirati, što se i inače provodi – objasnila je I. Šipek.

S druge strane, djeca jedu i spavaju u istome prostoru, ostvaruju kontakt, igraju se i druže. Samim time preporuka o razmaku između krevetića ili pri sjedenju, zapravo, nije potrebna, smatra ravnateljica, napominjući kako broj djece u Tratinčici jest unutar pedagoškog standarda.

– Bliski kontakt osnova je pedagoškog rada, osnova ostvarivanja privrženosti djeteta s odraslom osobom. Neće biti moguće to ne ostvarivati, mislim da nije dobro za dijete. Za odgojno-obrazovni rad neprihvatljiv je hladan, distanciran odnos u kojemu odgojitelj nema mogućnost prigrliti dijete – govori I. Šipek, nastavljajući.

– U kontekstu djece u jaslicama, preporučuje se da se osoba pri njegovanju zaštiti maskom i drugim stvarima. I to je nemoguće, dijete je izloženo strahu, pa mjera ni ovdje nije adekvatna – kaže.

Nova svakodnevica koja ih očekuje uključivat će i dezinfekciju igračaka. Fokus će, zato, postaviti na boravak na svježem zraku uz pojačanu dezinfekciju i opominjanje djece da ne diraju lice te češće peru ruke.

Bojimo se epidemije. Kao ravnateljica, profesionalno i osobno, želim zaštititi djecu i djelatnike. Nažalost, u našem je sustavu to nemoguće. Uzmemo li u obzir da se i ova infekcija širi kapljično, neminovno je da će se zaraza proširiti. To izaziva nelagodu, svi smo u pojačanom strahu. Čini mi se kako je to jedna od neizbježnih zaraza koje će se širiti i koju će djeca morati preboljeti. Utješno je što djeca zaista imaju blage oblike ili uopće na razvijaju simptome. Nadam se da će proći što je bezbolnije moguće – zaključila je I. Šipek.

Ilustracija // Foto: Marko Dedić
Dječji vrtić Smiješak

Da će uspjeti organizirati rad na način koji će zadovoljiti potrebe korisnika, djece i roditelja, uz praćenje preporuka HZJZ-a, vjeruje Eva Trošelj, ravnateljica Dječjeg vrtića Smiješak iz Koprivnice. Navodi, ipak, kako preporuke nisu i ne mogu biti primjenjive za svaki vrtić pojedinačno.

Dječji vrtić Smiješak 20 godina
Eva Trošelj // Foto: Mario Kos

– Prema dosad poznatom broju djece, vrtić će svoja vrata otvoriti za dvije odgojno-obrazovne skupine u zasebnim sobama dnevnog boravka, s po jednim odgojiteljem u svakoj skupini bez preklapanja s drugim odgojiteljem. Djecu će na vanjskom ulazu u vrtić preuzimati njima poznate odrasle osobe, odnosno zaposleni u vrtiću, gdje će im se ujedno svakodnevno mjeriti temperatura. Nakon toga djeca se uključuju u skupinu s ostalom djecom – objasnila je E. Trošelj, dodavši kako zasad imaju najavljeno 22 djece od ukupno upisanih 96 korisnika za razdoblje od 11. do 22. svibnja.

Osigurali su, kaže ravnateljica, sve pojačane higijenske i dezinfekcijske mjere, a vrtićarci će u svakom mogućem trenutku vrijeme provoditi na igralištu. Fizička distanca bit će svedena u razumne okvire, nastavlja, s obraćanjem pozornosti na činjenice da je riječ o osjetljivoj skupini te da u vrtić mogu dolaziti samo zdrava djece i zdrave zaposlene osobe.

– Najvažnije je da se djeca u vrtiću, a posebno u ovoj situaciji, osjećaju dobrodošla, prihvaćena i sigurna u već poznatom okruženju svojih vršnjaka i odgojiteljica. Umješnost i iskustvo odgojitelja neupitno je u osiguravanju i tih uvjeta među djecom – zaključuje E. Trošelj.

Foto: Marko Dedić
Dječji vrtić Križevci

Oko 30 djece od 230 koliko ih inače polazi Dječji vrtić Križevci očekuje njegova ravnateljica Nataša Batković. Kako zasad stvari stoje, uspjet će se nekako organizirati, kaže ona.

– Kod nas je specifična situacija jer imamo zajedničke kupaonice, zbog čega ćemo odrediti jednu za jednu skupinu. No, ove su mjere za vrtiće neizvedive. Djeca su u socijalnom kontaktu, neminovni su igra, suradnja i druženje. Bit će teško djecu praktički odvajati i držati na socijalnoj distanci. Ostale mjere, poput dezinficiranja ili mjerenja temperature zaposlenika pri ulasku u vrtić, možemo odraditi – govori N. Batković.

Ilustracija // ingimage.com

Da su i oni zabrinuti, ravnateljica ne skriva. Mjere su, po njezinu mišljenju, “prelabavo” donesene u odnosu na ono što mogu pružiti u vrtićima.

– Moramo stvoriti nekakve uvjete s obzirom na roditelje koji imaju radne obaveze i nisu u mogućnosti zbrinuti djecu. Ali morat ćemo napraviti selekciju tko je prioritetan i kome je važno smjestiti djecu. Bilo bi dobro izbjeći rizik ako bilo tko može uskočiti, da se na bilo koji način ne šalje djecu – riječi su ravnateljice koja je dodala kako će nastojati provoditi vrijeme na otvorenom i izbjegavati kontakt djece različitih skupina i odgajatelja.

– Trudit ćemo se to napraviti, ali da će biti teško, bit će – sigurna je N. Batković.

Dodajmo kako smo kontaktirali i Dječji vrtić Maslačak u Đurđevcu, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

čitam...