sastanak

Županijsko vodstvo raspravljalo o tehničkoj pripremi projekata Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku

Ravnateljica PORA Regionalne razvoje agencije Melita Birčić kazala je kako je za projekte prijedloge s područja županija uključenih u sporazum predviđeno 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

08:15h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prošli tjedan objavilo je Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava naziva Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije. U prostorima koprivničko-križevačke Županijske uprave na jučerašnjem sastanku raspravljalo se o tehničkoj pripremi projekata koji će biti prijavljeni za dodjelu bespovratnih sredstava.

Župan Darko Koren kazao je kako se Poziv veže na nedavno potpisani Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Uložen je velik trud kako bi se nakon nekoliko krugova revidiranja odabrali projekti koji su prema našem mišljenju te kriterijima resornih ministarstava realni i ostvarivi u ciklusu koji je pred nama. Riječ je o početku zahtjevnog puta, periodu od 10 godina unutar kojeg će se iz raznih izvora financiranja pronaći planiranih 3,2 milijarde kuna sredstava za realizaciju. Ovaj Poziv je početak tog puta, shvatili smo ozbiljno našu zadaću i vjerujem kako ćemo svi zajedno odgovorno pristupiti zadacima koji su pred nama kako bi u tom prvom koraku osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju kako bi projekti bili spremni za aplikaciju na buduće natječaje – rekao je Koren.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Podsjetimo, Sporazum glede Podravine i Prigorja podrazumijeva projekte izgradnje završetka brze ceste DC 10 Kloštar Vojakovački-Koprivnica, revitalizaciju dvorca Inkey u Rasinji, izgradnju nove koprivničke Srednje škole, izgradnju Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, terminal za intermodalni transport i toplice u Kloštru Podravskom. Svi oni vrijede 3,1 milijardu kuna. Uz našu, uključene su Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija.

Ravnateljica PORA Regionalne razvoje agencije Melita Birčić kazala je kako je za projekte prijedloge s područja županija uključenih u sporazum predviđeno 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Sredstva iz spomenutog Poziva ministarstva potječu iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Njima se može sufinancirati izrada projektno-tehničke dokumentacije projekata u području digitalne transformacije i zelene tranzicije, objasnili su.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici županijskih upravnih tijela, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa suradnicima, načelnik Kloštra Podravskog Siniša Pavlović i ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić. Osvrnuli su se na tehničke karakteristike i buduće faze u pripremi projekata koje su definirane Razvojnim sporazumom.

Foto: Koprivničko-križevačka županija