Financijska injekcija iz državnog proračuna

U županiju stiže više od 4 milijuna kuna za projekte najnerazvijenijih općina, evo što će se sve graditi i obnavljati

Kroz ovaj ravnomjerni razvoj zaista ćemo poboljšati uvjete života mještanima naših općina, smatra Mirko Perok.

13:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Koprivničko-križevačka županija dobila je financijsku injekciju za svoje najnerazvijenije općine iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Za 13 projekata koje su prijavile jedinice lokalne samouprave i županija odobreno je 4 milijuna i 258 tisuća kuna.

Za ta su sredstva mogle kandidirati jedinice lokalne samouprave prve i druge skupine po indeksu razvijenosti, odnosno one koje su među slabije razvijenima u županiji. Među odobrenim projektima jedan je za jedinu općinu u I. skupini, Kloštar Podravski, dok su ostali odobreni općinama Gola, Hlebine, Sveti Petar Orehovec, Kalnik, Virje, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno, Novo Virje, Rasinja i Legrad.

– Od 2012. kroz ovaj program sufinanciranja došlo je 14 milijuna kuna u županiju. Kroz ovaj proces svi napredujemo, to se vidi i po tome što je u početku PORA sama pripremala sve projekte, no s vremenom su i jedinice lokalne samouprave ojačale svoje kadrovske kapacitete pa smo sada u situaciji da nam samo pošalju projekte na kontrolu. Uloga PORA-e i županije je da se dogovorimo koje ćemo projekte usmjeravati i kandidirati. Regionalna politika jedna je od najvažnijih politika Europske unije i temelji se na tome da se daje mogućnost i prigoda da se dodatno sufinanciraju regije i jedinice lokalne samouprave koje imaju niži razvojni stupanj – pojasnila je Tihana Kraljić iz PORA-e.

Foto: Matija Gudlin

Indeks razvijenosti odnosi se na razvijenost jedinice u odnosu na prosjek razvijenosti Republike Hrvatske. Tako u Koprivničko-križevačkoj županiji postoji jedna općina u prvoj skupini, što znači da joj je indeks razvijenosti manji od 50 posto o odnosu na hrvatski prosjek, a to je Kloštar Podravski. U drugoj skupini je 15 općina (indeks 50-75 posto), u trećoj ih je osam (75 do 100 posto), dok je Grad Koprivnica u četvrtoj skupini s više od 100 posto razvijenosti u odnosu na prosjek države.

Tako je općini Gola odobrena izgradnja nogostupa i oborinske odvodnje (400 tisuća kuna), Kloštru Podravskom izgradnja dječjeg igrališta u Budančevici (300 tisuća kuna), u Hlebinama će se graditi nogostup (400 tisuća kuna), u Sokolovcu slijedi druga faza dječjeg vrtića s jaslicama (438 tisuća kuna), Svetom Petru Orehovcu odobrena je sanacija krovišta na općinskoj zgradi (270 tisuća kuna), Kalniku je sufinancirana prva faza izgradnje i nadogradnje doma za starije i nemoćne te djecu s posebnim potrebama Gornje Borje (100 tisuća kuna), u Virju obnova nogostupa u Miholjanskoj ulici (400 tisuća kuna), Gornja Rijeka dobit će prvu fazu izgradnje zgrade primarne zdravstvene zaštite (400 tisuća kuna), u općini Sveti Ivan Žabno sufinancirana je izgradnja sekundarne vodovodne mreže za opskrbu pitkom vodom (100 tisuća kuna), Novom Virju odobren je projekt Kulturno-edukacijskog centra Miroslav Dolenec Dravski (250 tisuća kuna), Rasinji energetska obnova društvenog doma Veliki Poganac (200 tisuća kuna) i općini Legrad rekonstrukcija vatrogasnog doma (150 tisuća kuna).

Županija je pak prijavila projekt rekonstrukcije zgrade Osnovne škole Sveti Petar Orehovec koji će biti sufinanciran s 850 tisuća kuna. Župan Darko Koren istaknuo je da samo ta sredstva neće biti dovoljna jer je potrebno oko 3,5 milijuna kuna, no pronaći će još izvora financiranja za ovaj slučaj koji je imao veliki medijski odjek kada se saznalo da je zgrada u toliko lošem stanju da učenici koriste vanjski šator za presvlačenje odlazak na toalet tijekom zime.

– U tom trenutku napravili smo sve što je bilo objektivno moguće. Reagirali smo brzo, napravljen je projekt, danas ili sutra će doći potrebne dozvole i raspisuje se natječaj za izvođača radova. Rušit će se rizičan aneks školi i graditi novi i ove godine će sasvim sigurno to biti gotovo – uvjeren je župan.

Tihana Kraljić // Foto: Matija Gudlin

U ime načelnika i predstavnika općina koji su bili prisutni obratio se načelnik Virja Mirko Perok, koji nije skrivao zadovoljstvo odobrenim sredstvima i istaknuo daljnje ambicije za razvoj.

– Vrlo ugodno smo iznenađeni visinom sredstava koje je Ministarstvo odobrilo za našu županiju. Svi smo bili spremni s projektima, a imamo ih još i daleko više, koje će povećanjem sredstava biti lakše ostvariti. Očekujemo sredstva i od drugih mjera, pogotovo mjere ruralnog razvoja čije rezultate očekujemo. Kroz ovaj ravnomjerni razvoj zaista ćemo poboljšati uvjete života mještanima naših općina – smatra Perok.

Dožupan Darko Sobota otkrio je i brojke koje pokazuju do kolikog je zapravo povećanja sredstava za općine došlo u ovoj godini.

– Od 2012. do 2015. na prostor županije došlo je 8,1 milijun kuna. U protekloj godini pristiglo je nešto više od 2 milijuna kuna, a ove godine smo dobili 4,28 milijuna, s tim da uskoro očekujemo 2,6 milijuna za jedinice treće i četvrte skupine, a najesen još sredstava. Dakle, samo u ovoj godini premašit ćemo sredstva koje smo dobili u posljednje četiri godine zajedno – istaknuo je Sobota.

Kao i dožupan, i Tihana Kraljić iz PORA-e najavila je skorašnje odobrenje sufinanciranja projekata za razvijenije općine u iznosu od 2,6 milijuna kuna te naglasila da je takvo odvajanje sredstava iznimno pozitivno za slabije razvijene općine koje, za razliku od prijašnjih godina, sada nisu imale konkurenciju onih razvijenijih za ista sredstva.

čitam...