„Zvjezdana prašina“ Marija Periše u Sarajevu

07:50h
0
Jedna od Perišinih fotografija

Viši predavač na Sveučilištu Sjever i poznati hrvatski fotograf Mario Periša predstavio je projekt i otvorio izložbu fotografija „Zvjezdana prašina” u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Projekt se odvija u sklopu Festivala Fotografija godine BiH 2013, obavijestili su iz Sveučilišta sjever.

Multimedijalni projekt sastoji se od više razina izvođenja i uključuje video art, fotografije i instalaciju kroz koje Periša kritički progovara o društvu koje je stvarano kroz sliku medija. O izložbi je govorila povjesničarka umjetnosti Belma Beširević.

– Zanimljiv tehnički koncept izložbe prati teorijski osnov koji se tiče problematike fotografije i digitalne fotografije u društvu u kojem mediji dominiraju. U takvoj stvarnosti se ne može iskristalizirati cjelovita slika svijeta, već samo ona koja nam je prezentirana kao što je celebrity kultura predstavljena tehnološkim dometima (digitalne) fotografije. Periša u svojim radovima prati teoretičare medija (Benjamin, Flusser, Mcluhan) koji su problematizirali (nove) medije u vlastitom dobu – kazala je Beširević.

Mario Periša autor je više stotina objavljenih fotografija iz različitih područja fotografije koje objavljuje u različitim medijima u Hrvatskoj i regiji. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te je autor foto-monografije pod nazivom Povratak u divljinu (2008.) o konjima s visoravni Krug u BiH. Godinu ranije objavio je dvije reportaže za National Geographic i to reportažu „Divlji konji” te „Sinjska alka”. Osnivač je prve hrvatske nezavisne fotografske agencije MAPE (2006.), a okušao se i u video-animaciji te produkciji. Višegodišnji je član žirija međunarodnog natječaja za izbor Fotografije godine BiH te potpredsjednik Zbora reportera Hrvatske.

čitam...