-3.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Zvonimir Tomac donirao slike Muzeju i Knjižnici te održao književni susret u Domu za starije
Z

Ne propustite

Prilikom svojeg boravka u Koprivnici u utorak, 12. kolovoza 2014. Zvonimir Tomac, rođeni Koprivničanac koji već desetljećima živi u Rijeci, posjetio je Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović”, a potom Dom za starije i nemoćne.

- Oglas -

Gospodin Tomac rođen je u Koprivnici 1919. godine u obitelji uglednog koprivničkog trgovca Mihovila Tomca. Kao student šumarstva krajem tridesetih godina prošlog stoljeća volonterski je radio u Knjižnici Kluba akademičara, koji su vodili tadašnji koprivnički studenti i akademski obrazovani građani. Upravo činjenica da je on najstariji koprivnički knjižničar potakla je prije nekoliko godina njegovu suradnju s koprivničkom Knjižnicom „Fran Galović”, u koju se potom uključio Dom za starije i nemoćne u Koprivnici, a od jučer i Muzej grada Koprivnice.

Naime, nakon što je prošle godine poklonio tri svoje slike Knjižnici, gospodin Tomac je ovaj puta uručio donaciju od dvanaest svojih slika (crteža i ulja) ravnatelju Muzeja grada Koprivnice Marijanu Špoljara, uz dogovor o nastavku suradnje. Slikarstvo je, naime, dugogodišnji i vrlo uspješan hobi ovog vitalnog 95-godišnjaka, kao što je to i pisanje poezije, eseja i priča, koje je objavio u devet knjiga te na blogu pod nazivom Domoljubac.

- Oglas -

Od 2011. godine gospodin Tomac surađuje s Domom za starije ne samo posjetama i održavanjem književnih susreta sa štićenicama, nego i preko interneta, pisanjem „priča za djevojčice i dječake treće životne dobi”. Prilikom ovogodišnjeg „susreta s prijateljima”, petog po redu, srdačno su ga pozdravile ravnateljica Vesna Križan, socijalna radnica Valentina Granđa Tomiša te brojne stanarke Doma.

Zvonimir Tomac na književnom susretu u Domu za starije i nemoćne osobe KoprivnicaOvom prilikom pročitao je nekoliko pjesama i eseja te razgovarao o književnom amaterizmu s Elzom Herceg, koprivničkom spisateljicom i Dijanom Sabolović-Krajina, ravnateljicom Knjižnice „Fran Galović”. Svatko od nas, poručuje gospodin Tomac, ima stvaralačku iskru u sebi, samo je pitanja koliko je snažna i kako se ispoljava. I ovaj je susret s njime prošao u ugodnoj i opuštenoj armosferi, s razmjenom mnogih pozitivnih vibracija i iskričavog humora, kao i pregrštom mudrih misli i poruka gospodina Tomca. Jedna je da ne budemo suvišni zatjevni u životu, jer zahtjevnost isključuje toleranciju. To što ne priznajemo tuđa gledišta česti je uzrok svađa, tuča, ubijanja, boli očeva i djece. Druga poruka je da u nama postoje sve datosti u svijeta, istina je jedinstvena, a do nas je kako ćemo je prihvatiti i djelovati – pozitivno ili negativno.

Susret sa Zvonimirom Tomcem završio je dogovorom o narednom zajedničkom susretu u koprivničkom Domu za starije, ako ne prije a ono nagodinu, a u međuvremenu „susretima preko interneta” sa stanarima Doma.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svaki dan, Alenka ne treba povod za dobro se srediti

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svakoga niti za svaki dan, no naša sugrađanka Alenka uvijek nam svojom pojavom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti