Čuvarice kulturne baštine mještane učile kako izraditi sapun, mirisi naranče i lavande ispunili Kladare

Svi sudionici radionice su imali prilike i sami vidjeti postupak izrade sapuna te su nakon završene radionice mogli ponijeti kući gotov proizvod

0
Foto: www.icv.hr, ib
- Oglas -

Članice udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara održala je još jednu radionicu, a ovaj put izrađivale su sapun.

Voditeljica radionice bila je Željka Hasan iz Virja koja je prisutnima ispričala kako se sapun radi, odnosno koji su sve sastojci i postupci potrebni da bi dobili prirodan sapun.

– Sama izrada prirodnog sapuna je zapravo moj hobi. Ovo je moja ljubav već zadnjih šest, sedam godina i taj prirodan sapun imam još u sjećanju od moje bake koja je iz Dalmacije znala dolaziti cijelo ljeto kod nas i radila sapun – rekla je Željka na radionici.

- Oglas -

Sama izrada sapuna hladnim postupkom odnosi se na izradu od ulja. Prema Željkinim riječima, najbolji prirodan sapun radi se od tri vrste ulja, kokosovog koje sapunu daje tvrdoću i pjenušavost, maslinovog koje sapunu daje mekoću i palminog koje sapunu daje odličnu karakteristiku, piše icv.hr, kako stoji na službenoj stranici Općine Pitomača.

Foto: www.icv.hr, ib

Ono što je potrebno za izraditi sapun je ulje, natrijev hidroksid, destilirana voda, eterično ulje i dodaci. Ono što je dosta opasno kod izrade sapuna je natrijev hidroksid koji se miješa s vodom i tada nastaje natrijeva lužina. Važno je u cijelom postupku imati zaštitu za ruke, lice i oči jer je ta lužina jako opasna i može izazvati jake opekline. Kada se te dvije smjese sjedine, može se miješati polako štapnim mikserom, a zatim dodati eterična ulja za miris. Smjesa se izlijeva u kalupe i potom se hladi minimalno 24 sata.

Foto: www.icv.hr, ib

Svi sudionici radionice su imali prilike i sami vidjeti postupak izrade sapuna te su nakon završene radionice mogli ponijeti kući gotov proizvod.

Radionica je organizirana u sklopu projekta Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici kojeg spomenuta Udruga provodi u suradnji s Udrugom Guščarice Grabrovnica i Općinom Pitomača.

Foto: www.icv.hr, ib
- Oglas -
 
 

Exit mobile version