FOTO Police u mesnicama prazne su par sati nakon otvaranja, a izbirljivost je zaboravljena riječ: “Ljudi se boje gladi”

Situacija je posljednjih dana bila napeta, kazala nam je Maja s kojom smo razgovarali oko 10 sati, i koja je već u tom trenutku prodala oko 400 kilograma danas pristigle, domaće piletine.

0
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Kupci i dalje prazne police i frižidere velikih trgovačkih centara. Gužve su goleme, a izuzetak, prema našem iskustvu, nisu niti koprivničke mesnice od kojih smo obišli njih četiri, pri čemu su tri smještene na gradskoj tržnici. I u kojima je sve jasno već na prvi pogled.

Situacija je posljednjih dana bila napeta, kazala nam je Maja s kojom smo razgovarali oko 10 sati, i koja je već u tom trenutku prodala oko 400 kilograma toga dana pristigle, domaće piletine. To znači da, potvrdila je, ljudi ne biraju koji će komad mesa uzeti, što je suprotno uobičajenoj praksi.

Foto: Ivan Balija
Maja // Foto: Ivan Balija

– Imamo 32 poslovnice i u svima je ista situacija. Ljudi se boje koronavirusa. Cijene ne podižemo jer kupce moramo zadržati kada korona prođe. Ne možemo biti bezobrazni i dizati cijene u nebesa. Živimo od tih kupaca. Čak mislim da nisu uzimali prevelike količine, već su dobili plaće te uzeli dodatan komad mesa – smatra Maja koja je nakon našeg razgovara zaključila radni dan jer, dakle, kupcima nema što ponuditi.

Snježana // Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Svega korak dalje, u drugoj mesnici, Snježana nam je rekla gotovo isto.

– Prodaja je puno jača, piletina se prodaje i vitrine prazne. Do 10 sati smo manje-više gotovi. Sve što imamo, kod kupaca prolazi. Cijene pilića povećale su se za kunu, dok je kod ostale ponude jednaka – pojasnila nam je Snježana.

U nizu mesnica s piletinom nalazi se i Marija koja je u to vrijeme u ponedjeljak već bila kod kuće, kao i u petak i subotu kada je sve razgrabljeno već do 9.30 sati.

Marija // Foto: Ivan Balija

– Ljudi se boje gladi, samo vuku i vuku te pitaju kada sutra mogu doći i hoće li biti robe. Prodajemo između 60 i 70 pilića dnevno, plus desetak sanduka rezane robe. Cijene nisu išle gore niti ih planiramo povećavati. Ne isporučuju koliko naručim jer fizički ne stignu pripremiti meso, tolika je potražnja. A ni piceki ne rastu toliko brzo – otkrila nam je Marija, spomenuvši kako se preferira svježa roba, dok smrznuta ide mrvicu slabije.

Katarina // Foto: Ivan Balija

Nakon što smo 15-20 minuta čekali ispred jedne od mesnica koja se konstantno punila ljudima, odlučili smo posjetiti onu izvan same gradske tržnice. Ondje nas je dočekala Katarina.

– Prodaja se povećala. Neki kupuju više, drugi kao i inače. U centrima nema, pa kod nas traže svježe meso. Inače svježu robu dobivamo triput tjedno, no sada dolazi svakodnevno. Cijene su jednake i neće se podizati – rekla je Katarina, sigurna kako će količina robe biti dostatna tijekom narednih dana.

Pristiglo svježe meso prodaje se na dnevnoj bazi // Foto: Ivan Balija
Suho se meso također prodaje, a zalihe su spremne // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
- Oglas -
 
 

Exit mobile version