FOTO U sklopu projekta GASTROTOP studenti se natjecali u izradi poslovnih modela ruralno-turističkih gospodarstava

Prvu nagradu odnio je, moglo bi se reći, međunarodni tim kojeg su činili studenti VGUK i dva studenta koja su tri mjeseca boravila na križevačkom Učilištu putem Erasmus+ razmjeni iz Crne Gore

0
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima već neko vrijeme uspješno provodi projekt GASTROTOP Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Riječ je o sveobuhvatnoj obrazovnoj potpori pružateljima usluge hrane koja olakšava potražnju na novonastalim potrošačkim tržištima s ograničenjima u prehrani. VGUK kao glavni partner provodi projekt zajedno s Mađarima u okviru prekogranične suradnje programa Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

U okviru spomenutog projekta GASTROTOP, a u suradnji s Hrvatskim agroekonomskim društvom odrađena je nova aktivnost odnosno natjecanje studenata u izradi poslovnog modela ruralno-turističkih gospodarstava za tržište potražnje posebnih prehrambenih potreba.

Natjecanje je održano na OPG-u Rakić u Čabrajima.

- Oglas -

– Kako bi se studenti pripremili za svoj zadatak slušali su panel raspravu tijekom koje se raspravljalo o problemima vezanima uz toleranciju na hranu od strane potrošača i ugostitelja i prijedlozima za moguća poboljšanja – pojasnio je voditelj projekta dr. sc. Silvije Jerčinović.

OPG Rakić, studenti
Foto: Ivan Balija

– S obzirom na to da smo ove godine provodili projekt GASTROTOP u sklopu kojeg smo planirali i natjecanje studenata, odlučili smo spojiti sve zajedno, motivirati i upoznati studente iz Zagreba i Križevaca te provjeriti koliko su kreativni i u kojem smjeru razmišljaju kada je u pitanju poslovni modela ruralno-turističkih gospodarstava za tržište potražnje posebnih prehrambenih potreba. Njihove radove ocjenjivale su profesorice, kolegice iz Osijeka uz vlasnicu obiteljskog gospodarstva na kojem smo događanje upriličili – pojasnila je dr.sc. Kristina Svržnjak.

Ocjenjivački žiri činile su Tihana Sudarić, Lucija Bencarić i Jasmina Rakić Horvat koje nisu imale ni malo lagan zadatak.

– Kriteriji po kojima su ocjenjivane ideje bile su inovativnost općenito, primjenjivost ideje u praksi, inovativnost u promociji, kvaliteta prezentacije, prezentacijske vještine i slično. Nije bilo jednostavno odlučiti se čija je ideja bila za nijansu bolja i zaslužila prvu nagradu – dodala je dr.sc. Sandra Kantar, članica projektnog tima.

Dr. sc. Kristina Svržnjak // Foto: Ivan Balija

Prvu nagradu odnio je, moglo bi se reći, međunarodni tim kojeg su činili studenti VGUK i dva studenta koja su tri mjeseca boravila na križevačkom Učilištu putem Erasmus+ razmjeni iz Crne Gore. Crnogorski studenti su se ranije uputili svojim kućama, pa nisu imali priliku uživo u predstaviti svoju ideju s kolegama, no ravnopravno s njima razrađivali su je tijekom svog boravka u Križevcima.

Pobijedila je tema Eko brusnice ekipe koju su činili Boško Kaluđerović, Elena Mihalić, Nađa Mitrović, Zvjezdana Uzelac i Nicol Žuger. Pobjednička ekipa osvojila je noćenje s doručkom na OPG-u Rakić, a svi ostali studenti dobili su utješne nagrade koje je također osigurao OPG Rakić.
Pobjednička ekipa // Foto: Ivan Balija

Podsjetimo, cilj projekta GASTROTOP je poboljšati dostupnost obrazovnih platformi u novoj interdisciplinarnoj domeni – prehrambenom (gastro) turizmu koja se temelji na novim trendovima potražnje za različitim kategorijama hrane.

Glavni ciljevi projekta su razvoj i provedba neformalnih edukacijskih programa za prehrambeni (gastro) turizam. Svrha projekta je razviti sveobuhvatnu obrazovnu podršku za proizvođače hrane i pružatelje usluge spremanja hrane koja će olakšati potražnju za novim posebnim prehrambenim potrebama tržišta. Dakle, na koji način odgovoriti novim potrebama tržišta i prilagoditi mu se kroz ponudu novih oblika hrane (funkcionalna hrana, zdrava hrana, trendi hrana, hrana posebnih nutricionističkih vrijednosti…).

Također, svrha projekta je poticanje i razvoj opredjeljenja za razvoj poduzetništva u domeni proizvodnje hrane među studentima poljoprivrede u prekograničnom području (HU-HR). Ovakva obrazovna potpora u vidu edukacije poduzetnika u gastro-turističkom sektoru i studenata poljoprivrede – primarne proizvodnje hrane omogućit će osposobljavanje za prilagodbu gastro turističkih ponuda, kao krajnjeg cilja projekta, u prekograničnim županijama, a sukladno trenutnim zahtjevima i trendovima u potrošnji i konzumaciji hrane u turističkom sektoru te tako pozitivno utjecati na stanje u samozapošljavanju mladog stanovništva i općenito na zapošljavanje u turističkom sektoru.

Primarna ciljna skupina u projektu su studenti I. godine Preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda i II. godine Preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda – smjer Menadžment u poljoprivredi.

Projekt je otpočeo u lipnju 2021. godine, a predviđeno trajanje mu je 16 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 291.243 EUR-a, a od toga vrijednost projekta za Visoko gospodarsko učilište u Križevcima iznosi 60.282 EUR-a.

“Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela”

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
- Oglas -
 
 

Exit mobile version