Od celijakije u Hrvatskoj boluje više od 40.000 ljudi, Podravka još od 2005. razvija asortiman proizvoda bez glutena, koji pomažu pri liječenju

Celijakija se može liječiti isključivo strogom bezglutenskom prehranom koja dovodi do nestanka simptoma i oporavka sluznice tankog crijeva

0
Foto: Podravka
- Oglas -

Prema nekim procjenama u Hrvatskoj živi više od 40.000 ljudi kojima je dijagnosticirana celijakija, a broj onih kojima ova kronična autoimuna bolest još nije dijagnosticirana još je i veći. Kako taj broj u svijetu, ali i kod nas raste, raste i potreba za bezglutenskom prehranom.

Celijakija se može liječiti isključivo strogom bezglutenskom prehranom koja dovodi do nestanka simptoma i oporavka sluznice tankog crijeva. Zbog toga prehrambena industrija ima veliki utjecaj na život oboljelih, jer im omogućava široku dostupnost adekvatne, sigurne i visokokvalitetne prehrane.

– Podravka je prva kompanija u Hrvatskoj koja je, još prije 20 godina, prepoznala važnost pružanja adekvatnih informacija o hrani bez glutena, a svoj asortiman proizvoda bez glutena razvija od 2005. godine. Također, Podravka je prva prehrambena kompanija u Hrvatskoj koja je postala partner udruge CeliVita, a njeni su proizvodi bez glutena dostupni u registru bezglutenskih proizvoda. Registar je danas centralno mjesto informacija o prikladnim proizvodima, kako za oboljele od celijakije, tako i za sve one koji zbog intolerancija pripremaju hranu bez glutena – ističu iz Podravke.

- Oglas -

Potpredsjednica Udruga CeliVita – Život s celijakijom, Ida Čarnohorski, ističe da je život na strogoj bezglutenskoj prehrani vrlo izazovan.

– Izbor namirnica prikladnih za prehranu i strogi uvjeti u kojima se bezglutenski obroci moraju pripremati, rezultira time da osobe oboljele od celijakije često ne mogu konzumirati hranu izvan svojih domova. Djeca uglavnom nemaju osigurane obroke u vrtićima i školama, a studenti u menzama. To je zaista veliki problem koji utječe na kvalitetu života tih ljudi. Naš registar bezglutenskih proizvoda pozitivan je iskorak u rješavanju tog problema. Drago nam je da je Podravka to na vrijeme prepoznala i postala prvi proizvođač čiji su proizvodi svoje mjesto našli u registru – rekla je Čarnohorski.

Trenutno Podravkin asortiman broji 350 bezglutenskih proizvoda – od žitarica za doručak, krem namaza, proizvoda od rajčice, čajeva, začina, ribljeg i mesnog asortimana, mješavina za kolače i slastice, gotovih umaka i još mnogo drugih.

Direktorica Podravkine službe Senzorika i nutricionizam dr. sc. Davorka Gajari ističe da Podravka slijedi najnovije trendove u proizvodnji bezglutenskih proizvoda te ima razvijen kvalitetan sustav upravljanja alergenima, što je ključan proces u osiguranju sigurnosti proizvoda bez glutena.

– Riječ je o složenom procesu koji započinje procjenom rizika koji se mogu javiti tijekom proizvodnog procesa i narušiti sigurnost proizvoda bez glutena. Sigurnost je nužno osigurati u razvoju proizvoda, rukovanju sirovinama, proizvodnom procesu te deklariranju – rekla je  Gajari dodajući da je u proizvodnom procesu iznimno važno educirati i zaposlenike o rukovanju sirovinama jer je fizički kontakt najčešći način kontaminacije proizvoda glutenom.

Također dodaju da je iznimno važno provoditi kvalitetne i detaljne kvalitativne analize proizvoda.

Istaknimo i da vrijednost globalnog tržišta bezglutenskih proizvoda danas iznosi više od šest milijardi dolara, ali i da će u budućnosti nastaviti rasti. Stručnjaci očekuju da će do 2030. narasti 10 posto.

– Rezultat je to porasta broja oboljelih od celijakije i rasta drugih oblika intolerancije na gluten. No bezglutensku prehranu sve više odabiru i ljudi koji razmišljaju o zdravom načinu života, kao i osobe oboljele od drugih bolesti, kojima bezglutenska prehrana može pomoći i olakšati borbu s bolešću – poručuju iz Podravke.

Dodajmo da Podravka kao vodeća prehrambena kompanija u skladu sa svojom Nutritivnom strategijom za razdoblje do 2027. i širinom svoga asortimana nastoji omogućiti kvalitetnu i raznovrsnu prehranu za različite životne stilove i potrebe, uključujući i zdravstvene probleme kao što je nepodnošljivost glutena. Kontinuiranom brigom o oboljelima od celijakije, Podravka još jednom pokazuje svoju društveno odgovornu komponentu te nastoji potaknuti i ostale proizvođače hrane da prošire asortiman bezglutenskih proizvoda.

- Oglas -
 
 

Exit mobile version