FOTO/VIDEO Podravka na Danici gradi tvornicu vrijednu 100 milijuna kuna, proizvodit će se tjestenina i otvarati nova radna mjesta, Perković: Prvi proizvodi iz tvornice kreću van na ljeto

Nakon 19 godina gradi se i proširuje srce Podravkine proizvodnje, a nakon 15 godina općenito se ovdje na Danici gradi nova tvornica u dijelu prehrane, naglasila je M. Dalić

0
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Dojmovi sa svečanog otvorenja nove sedmerokatnice još se nisu ni slegli, radnici su gradilište praktički tek napustili, a čelnici najveće koprivničke kompanije već su se bacili na novu investiciju. Ovaj put nekoliko kilometara dalje, u poslovnoj zoni Danica, gdje su jutros počeli radovi na proširenju Tvornice juha i Vegete. Vrijednost investicije je 96,4 milijuna kuna, a cilj je osigurati vlastitu proizvodnju tjestenine i strateške sirovine za proizvodnju juha, odnosno stvoriti uvjete za širenje tehnoloških kapaciteta pakiranja juha.

Kako je rekao Branimir Perković, direktor proizvodnje u Podravki, druga namjena je proizvoditi retail tjesteninu, koju trenutno proizvode u tvornicu u Žitu.

– Od 100 milijuna kuna, koliko će koštati izgradnja tvornice, 55 se odnosi na tehnološku opremu, a ostatak na građevinske radove. Cijela tehnologija je naručena, već se proizvodi i prve isporuke očekujemo u ožujku, a do tada i radovi moraju biti gotovo do tog nivoa da se ta oprema može početi montirati. U ljeto očekujemo da prvi proizvodi krenu van iz nove tvornice – poručio je Perković.

Otvorenje tvornice juha, Podravka
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Dodao je kako će se izgraditi oko 4600 kvadrata tvornice. U prizemnom dijelu bit će procesni dio linije za proizvodnju tjestenine i prostor za pakiranje juha, dok će na katu biti pakiranje i paletiranje tjestenine te usipi za pakiranje juha.

– Kapaciteti linija su 10 tona za kratku tjesteninu po smjeni i oko tri tone za uvijenu. Što se tiče brojki, dnevno će se trošiti dvije cisterne krupice, koja je osnovna sirovina za proizvodnju tjestenine, i plan je da se dnevno izvozi oko 200 do 250 paleta. Radit će se u tri smjene kroz cijelu godinu, a godišnji kapacitet je oko 10 tisuća tona tjestenine – napomenuo je i istaknuo da je predviđeno 20-ak novih radnih mjesta.

Inače, otvaranju radova nazočili su, osim članova Uprave Podravke, i radnici Tvornice juha i Vegete, jer kako je rekla čelnica kompanije Martina Dalić, ovakva prigoda zaslužila je da proizvodnja stane na jedno kratko vrijeme.

Foto: Ivan Balija

– Nakon 19 godina gradi se i proširuje srce Podravkine proizvodnje, a nakon 15 godina općenito se ovdje na Danici gradi nova tvornica u dijelu prehrane. Ovom tvornicom mi ćemo uspostaviti kontrolu naše strateške sirovine, a to je industrijska tjestenina – naglasila je M. Dalić.

Istaknula je kako su protekle godine pokazale da potrošnja juha raste i da je to kategorija u kojoj imaju perspektivu.

– S druge strane, ova tvornica pokazuje na što to Podravka troši i usmjerava svakodnevnu zaradu. Kada govorimo o poslovnim rezultatima trebamo znati da je to izvor za financiranje investicijskog ciklusa, a upravo je ova tvornica jedna od najvećih investicija. To nam je glavni cilj, provesti taj ciklus i izgraditi i ojačati temelje budućeg razvoja i rada Podravke, kako bismo se uz pomoć tehnologije mogli bolje nositi s konkurencijom i proizvoditi naše proizvode koje potrošači prepoznaju kao vrlo kvalitetne – zaključila je predsjednica Uprave Podravke.

Na kraju dodajmo da građevinski radovi počinju u subotu, a početak proizvodnje predviđen je za kolovoz iduće godine.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
- Oglas -
 
 

Exit mobile version