Rajn najavio peticije i prosvjede: Nismo građani drugog reda i nećemo biti tiho, ne pristajemo na pripajanje ‘velikom bratu’ s vrlo ograničenim načinima upravljanja

Križevačke Vodne usluge morale bi se pripojiti Koprivničkim vodama, što je ideja koja se Križevčanima nikako ne sviđa i s kojom se ne mire

0
Foto: Ivan Balija
- Oglas -

Ustavni sud RH odbacio je ustavnu tužbu Grada Križevaca i 15 ostalih gradova koji su se početkom prošle godine pobunili zbog nove Uredbe kojom se propisuje spajanje malih vodnih tvrtki s većim pružateljima usluga, u križevačkom slučaju, Vodnih usluga s Koprivničkim vodama.

Gradonačelnik Mario Rajn u startu se nije složio s tom idejom, a niti s novom odlukom Ustavnog suda objavljenom prošloga tjedna. Smatra da je ovakvim činom grubo narušena ustavna odredba o samostalnosti jedinica lokalne samouprave da same upravljaju svojim prirodnim resursima. Razloge neprihvaćanja odluke kao i buduće poteze objasnio je na današnjoj izvanrednoj medijskoj konferenciji.

– Postavlja se pitanje koga štiti Ustavni sud, građane ili politiku? Ako Ustavni sud samo ide niz dlaku politici, onda se postavlja pitanje je li nam potreban. Očito sve što Vlada predloži je ustavno, makar se time grubo krše nama ustavom zajamčena prava. Ovakvom odlukom kao Grad Križevci dolazimo u tešku situaciju. Vlada nas prisiljava da donesemo odluku na gradskom Vijeću i da izdamo interese Križevaca i građana koji su nam dali demokratsko pravo da odlučujemo i upravljamo lokalnim resursima, a istovremeno nam se prijeti s državne razine obustavom svih projekata vodoopskbre i onemogućava se našim građanima pružanje pitke vode gdje ih opet izdajemo. Sva odgovornost za izdaju interesa građana ide na nas, a Vlada se iz svega izuzima, doslovce samo donosi odluke kojima se nas prisiljava na kapitulaciju – sumirao je Rajn.

Pozivam sve političke aktere u gradu za zajedno djelovanje

- Oglas -

Dodao je kako ova situacija podsjeća na neka bivša vremena za koja smo bili sigurni da smo prestali živjeti. Gradonačelnik je mišljenja i kako se ovakvim okrupnjavanjem žele stvoriti uvjeti za neke daljnje gospodarske makinacije.

– Ugledajmo se u Sloveniju koja je u svoj ustav ugradila ne samo vodu kao osnovno dobro nego upravljanje vodoopskrbom kao neprofitno javno dobro – kazao je.

Što se tiče lokalne razine, ovo za njega nije tema na kojoj se skupljaju politički bodovi.

Ludbreg vb
Ilustracija // Foto: ePodravina

– Pokazali smo već nekoliko puta u gradskom Vijeću da zaista možemo skupa stati i pozivam sve političke aktere u gradu da zajedničkim djelovanjem bez prozivanja zaštitimo interese građana – rekao je Rajn.

Gradonačelnik je kazao kako će s političkim dionicima učiniti sve što je u njegovoj moći da Vodne usluge zadrže samostalnost.

– Na raspolaganju su nam peticije, prosvjedi, ali to će ovisiti o nama samima, jesmo li se spremni izboriti za našu imovinu i reći da smo protiv ignoriranja državnih vlasti kojima svi plaćamo porez – kazao je Rajn kojem su u fokusu prvenstveno Križevčani, no obratio se i stanovnicima ostalih gradova.

Nismo građani drugog reda

– Možda niste direktno pogođeni, ali već sutra može doći do sličnih odluka kada ćete biti direktno dotaknuti. Ovo je borba građana protiv sustava, a on je tu da služi građanima, a ne obrnuto – poručio je Rajn koji se ne slaže s idejom da će nešto u što se desetljećima ulagalo, gradilo i financiralo sada prijeći u vlasništvo nekoga tko nije u njega uložio ni euro cent.

– Nismo građani drugog reda niti bi bilo tko o nama trebao razmišljati na taj način. Preostaje nam institucionalni način komunikacije, apostrofiram na zajedništvo oporbe i svih političkih dionika na području grada, pa ćemo potpisivati peticije, građanski djelovati kroz sve raspoložive zakonski moguće  oblike. Nećemo inzistirati na referendumu jer smo vidjeli na primjeru grada Ivanca vrlo jasno da je država odbila da se referendum provodi bez obzira na interes i skupljene potpis. Sigurno nećemo biti tiho – poručio je Rajn te podsjetio da je imovina križevačkih Vodnih usluga procijenjena na 280 tisuća eura temeljnog kapitala, a vrijednost sustava kreće se na razini više desetaka milijuna eura.

– Imamo dovoljno ljudskog kapaciteta i izgrađenosti da možemo u potpunosti servisirati Prigorje. Stopa priključenosti značajno raste, financijski pokazatelji su dobri i to nije kreativno knjigovodstvo kao što Ustavni sud ističe. Nemamo nikakve aspiracije prema bilo kome drugome, ali možemo sami opsluživati svoje građane. Problematika je s aspekta upravljanja, ne tehničkog djela, gdje se pripajamo nekom ‘velikom bratu’ s vrlo ograničenim načinima upravljanja, a odluke bi se donosile na nekom drugom mjestu – zaključio je gradonačelnik Rajn.

Što će na sve to reći u Koprivničkim vodama i kako će cijela ova priča završiti tek ćemo vidjeti…

- Oglas -
 
 

Exit mobile version