33.5 C
Koprivnica
Subota, 27. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Rođendan Muzeja grada Koprivnice

FOTO Predstavljena umanjena kuća Malančec, a slijedi izložba, performans, instalacije i koncert
F

Ne propustite

Radi se o 3D printu kuće u velikom mjerilu kojoj su dodani bitni elementi arhitekture, ali i detalji poput zidnih oslika i 3D printa namještaja – ispričala je kustosica o ovoj kući za lutke.

Muzej grada Koprivnice od ove godine kreće s obilježavanjem svog Dana točnije rođendana, trodnevnom manifestacijom. Muzejaši su ga odlučili slaviti na godišnjicu otvorenja prvog postava Muzeja 27. srpnja. Obilježavanje je počelo Okruglim stolom upravo na temu rođendana jer postoji nekoliko spornih datuma kada je Muzej službeno počeo djelovati.

– Kako nam iz tih vremena nedostaje akt o osnivanju, uz pomoć koprivničkih povjesničara Hrvoja Petrića i Dragutina Feletara, odlučili smo utvrditi da li je to prosinac 1945. godine, današnji datum točno prije 65 godina, ili pak sasvim neki drugi datum – uputio nas je ravnatelj Muzeja Robert Čimin, a detalje nam ispričao povjesničar Petrić.

– Vezano uz utvrđivanje datuma početka rada Muzeja, u obzir smo uzeli tri činjenice – inicijativu Vinka Vošickog za osnivanje koprivničkog Muzeja 1945. kad je utemeljen i Odbor za osnivanje, potom otvaranje Muzeja s današnjim danom 1951., potvrđeno i

Okrugli stol // Foto: Matija Gudlin
Okrugli stol // Foto: Matija Gudlin

onodobnim tiskovinama, te osnivanje Muzeja kao budžetske ustanove registrirane tek 1954. – pojasnio nam je Petrić čiji je stav da je početak javnog djelovanja Muzeja bio 1951. godine s čim se slaže i ravnatelj Čimin, jer je tad po prvi put javnosti izložen njegov fundus u privatnoj kući Sulimanović u Esterovoj, a Leandar Brozović je postavljen za prvog ravnatelja. Petrić je s nama podijelio i zanimljivu činjenicu da je prvotna zamisao bila da Muzej bude smješten u Oružanu.

Okrugli stol otvorio je dožupan Ivan Pal i koji je čestitao rođendan Muzeju, a Čimin se u uvodu osvrnuo na probleme sa zgradom Muzeja, kućom Malančec i spomen-područjem Danica te potrebu za ulaganjem u njih. Istaknuo je kako se Dan Muzeja grada Koprivnice ne obilježava kao veliki događaj s ciljem privlačenja mase poput Noći muzeja, nego kao svečaniji i diskretniji način da se nauči cijeniti ono što imamo.

Maketa kuće Malančec // Foto: Matija Gudlin
Maketa kuće Malančec // Foto: Matija Gudlin

Potom je održana prezentacija makete kuće Malančec studentice dizajna Nives Vegh, koja je na temelju postojeće dokumentacije pokušala rekonstruirati najvjerniju varijantu kuće s početka 20. stoljeća. Najupućenija u problematiku kuće Malančec, ispričala nam je ponešto o njoj i njenoj umanjenoj verziji viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić.

– Kuća Malančec značajna je donacija koprivničkom Muzeju, te se konstantno radi na njenom očuvanju i pripremi za stalni postav. Najveća vrijednost leži u njenoj cjelovitosti i ambijentalnosti kao odrazu života građanske obitelji u prvoj polovici 20. stoljeća. Njen budući stalni postav trebao bi pričati dinamičnu i interaktivnu priču kroz povijesnu, povijesno-umjetničku, ali i antropološku i sociološku dimenziju – ispričala nam je kustosica o vrijednosti kuće Malančec i njene zbirke te rekla kako se trenutno obavljaju građevinske sanacije poda i stropa međukata.

3D prikaz kuće Malančec // Foto: Matija Gudlin
3D prikaz kuće Malančec // Foto: Matija Gudlin

– Jako smo ponosni što naši studenti, poput Nives Vegh razmišljaju o tom objektu kao markeru Koprivnice, koja ga je uzela i kao temu svog diplomskog rada. Radi se o 3D printu kuće u velikom mjerilu kojoj su dodani bitni elementi arhitekture, ali i detalji poput zidnih oslika i 3D printa namještaja – ispričala je kustosica o ovoj kući za lutke koja je mnogo više od toga.

Što se ostatka rasporeda tiče, sutra, u četvrtak od podne u Galeriji Hlebine će se održati promocija zbirke pjesama Mirjane Hegedušić “Put u Hlebine” i zbornika radova “Ivan Generalić: Djelo, život, vrijeme”.

U petak do 15 sati Muzej će imati Dan otvorenih vrata, a večernji su sati rezervirani za Vlatka Vinceka i njegov performans Entropija u koprivničkoj Sinagogi u 19.30, a potom i otvorenje njegove izložbe Urdoksa u Galeriji Koprivnica.

Performans će u vidu suvremene umjetnosti prikazati život košnice odnosno zajednicu pčela i bumbara – ukratko je najavio ravnatelj Muzeja.

U velikom stražnjem dvorištu Muzeja od 21 sat slijedi ponovljena instalacija Svaka biljka je svjetiljka, kojom će ovaj put biti osvijetljen veliki orah u dvorištu, dok će se ondje zaključiti i rođendansko slavlje koncertom grupe Pepel Puh. U slučaju lošeg vremena, svi programi predviđeni za dvorište sele u Sinagogu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vruća subota

FOTO/VIDEO Vruću koprivničku špicu zagrijale ljetne odjevne kombinacije

Visoke temperature u nisu zaustavile mnogobrojne građane da prijepodnevne sate provedu u središtu grada. Zrinski trg u Koprivnici tako je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×