23.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sporni godišnji odmori

Mame digle hajku zbog ljetnog rada gradskih vrtića: Uplakano dijete s grčem u želucu ostavljam nepoznatim tetama
M

Ne propustite

Mene ne zanima kada vi idete na godišnji, a niti itko drugi te držim da je apsurdno da se o ovoj temi uopće piše – rekla nam je Slavica Mihalec-Kanižaj, ravnateljica vrtića Tratinčica

Dio mama djece koja polaze koprivnički gradski vrtić Tratinčica nisu zadovoljne načinom rada vrtića tijekom ljetnih mjeseci. I na Facebooku je pokrenuta žestoka rasprava zbog organizacije godišnjih odmora odgajateljica, koji, prema mišljenju mama, traju predugo.

– Najgore je preko ljeta jer se puno teta izmjenjuje, otprilike njih 50-tak. Svaka dva-tri dana dođe jedna, pa dođe druga. To je djeci šok – priča nam Martina Barešić, mama djeteta koje preko ljeta, baš iz tog razloga ne ide u jaslice, nego ga čuva baka.

Naime, u ljetnim mjesecima pa sve do početka rujna, situacija u gradskim vrtićima je sljedeća – jedini prostor koji se koristi je centrala, dok su ostali objekti zatvoreni. Roditelji koji trebaju smještaj za svoje klince, u lipnju ih moraju upisati na popis izvješen na oglasnoj ploči. A što se tiče rada odgojiteljica, svaka od njih dežurna je po nekoliko dana, ili pak jedan tjedan te se na taj način izmjenjuju.

– Trenutno je u vrtiću dežurna teta koja radi u objektu na Vinici i koju djeca vrtića na Lenišću ne poznaju, kao što ni tete ne poznaju njih, zbog čega svoju curicu nisam htjela dati u vrtić. Odrasloj se osobi teško priviknuti na nova lica, a kamoli jasličkoj djeci od dvije-tri godine – objašnjava Martina.

Igra ispred objekta Loptica // Foto: Mario Kos
Igra ispred objekta Loptica // Foto: Mario Kos

Dodaje da je puno više djece zapisano za vrtić preko ljeta, nego što ih na kraju stvarno ondje i dođe.

– Većina roditelja odustane te se radije snalaze na neki drugi način – priča nam Martina, a još nešto joj, zbog njenog radnog vremena, užasno smeta.

– Radi se o spajanju dana uoči Božića i Uskrsa te drugih blagdana kao i prilagođavanje radnog vremena prema radu Podravke. Nije više kao prije 15-20 godina, kad su u gradski vrtić većinom išla djeca radnika Podravke, kao i kad je radno vrijeme bilo striktno od sedam do 15 sati. Mislim da bi se trebali prilagoditi trenutnoj situaciji – odlučna je naša sugovornica.

Još jedna nam je jedna mama, koja ima slično stajalište, ispričala svoju situaciju.

– Moje dijete u vrtiću lijepo napreduje, jede, spava, motorički se razvija i s osmjehom ide u jaslice i doma. Naravno, ima i onih loših dana, što je sve normalno. Međutim, situacija za ljetnih praznika ostavila me bez teksta – ispričala je mama (podaci poznati redakciji) te se zapitala zašto se tetama u vrtiću godišnji odmor ne raspoređuje ravnomjernije tijekom cijele godine, već većinu istog moraju iskoristiti ljeti.

Prisiljena sam ostaviti svoje dijete potpuno nepoznatim osobama, u čiju stručnost ne sumnjam, ali očito ni ne smijem sumnjati. Nažalost, nemam ga kome ostaviti, a ne mogu ostati doma, ali srce me boli kad vidim svoje dijete, kao i ostalu djecu, kako neutješno plače te ga ostavljam s grčem u želucu – žali se ona.

I dok jedne dijele mišljenje spomenutih mama, druge tvrde kako su svi postali malo previše osjetljivi.

– Mnogo je puta njihovo plakanje reakcija na naš tužan pogled kad ga ostavljamo “nepoznatim” tetama, a često je to i mala predstava djeteta za roditelje kako bi dobilo što želi, ali vjerujte, nakon što zatvorite vrata dijete vam više ne plače – ističe jedna od mama, dok druga dodaje kako njena curica već treću godinu ide u ljetni vrtić te da za rad ima same pohvale.

– Dosad je sve funkcioniralo dobro i svi smo se snalazili te ne vidim problem. Nitko ne shvaća da su odgajatelji na godišnjem odmoru samo u to vrijeme ljetnog dežurstva, dok si ostale firme slažu godišnji kako im odgovara – riječi su mame koja je i sama bila odgojiteljica te je iz prve ruke upoznata sa situacijom.

– Dani godišnjeg odmora dobivaju se na temelju radnog staža, dodatnih aktivnosti, skupljenih slobodnih sati, pa tako neke tete imaju više godišnjeg, a druge manje. Hoće li se iskoristiti sve u komadu ili rascjepkano, to ovisi o ravnateljici i kakav raspored napravi – dodaje mama.

Slavica Mihalec-Kanižaj, ravnateljica Dječjeg vrtića
Slavica Mihalec-Kanižaj // Foto: Ravnateljica vrtića Tratinčica

Ravnateljica gradskog vrtića Slavica Mihalec-Kanižaj prilikom našeg je poziva bila na godišnjem odmoru, te je kratko odgovorila:

– Zna se točno način rada vrtića, postoji pravilnik o upisu i ugovor koji potpisujemo s roditeljima gdje sve piše. Mene ne zanima kada vi idete na godišnji, a niti itko drugi te držim da je apsurdno da se o ovoj temi uopće piše – odbrusila je ravnateljica.

Iz Grada su poručili da oni ne odlučuju o tome kada će tete na godišnji.

– Mislim da bi bilo preparodično da gradska vlast odlučuje o tome – rekao nam je v. d. gradonačelnika Mišel Jakšić, dok je pročelnik za društvene djelatnosti Darko Ledinski istaknuo kako takve odluke može donositi isključivo ravnateljica vrtića te da Grad s tim nema apsolutno nikakve veze.

Sve se mame, ipak, slažu s jednom činjenicom – da bi kvalitetnija organizacija rada gradskog vrtića, odnosno izmjena pravilnika, gdje bi djeci bila poznata barem jedna teta, uvelike pridonijela poboljšanju trenutne situacije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kolektivni ugovor

Nema više konobarenja i kuhanja za sadašnji minimalac, od 1. svibnja plaće rastu i do 20 posto!

Do kvalitetnih konobara i kuhara teško je doći, pa je jedan od načina i primjerena plaća. No, sigurno ima...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×